Начало Новини КосоваПрес: Боксът извън олимпийските спортове – голяма загуба за Донета Садику и...

КосоваПрес: Боксът извън олимпийските спортове – голяма загуба за Донета Садику и други косовски боксьори

44
КосоваПрес: Боксът извън олимпийските спортове - голяма загуба за Донета Садику и други косовски боксьори

Спорът между Международния олимпийски комитет (МОК) и Международната боксова асоциация (МБА) може да доведе до изключването на спорта бокс от програмата на олимпийските спортове, а това е проблем за редица косовски боксьори, включително Донета Садику, съобщи за БТА агенция КосоваПрес.

Този проблем възникна, защото Международният олимпийски комитет поиска оставката на Умар Кремльов, който е от руски произход, от поста президент на Международната боксова асоциация, която той отказа да подаде.

Ако тази ситуация не бъде разрешена до края на тази година, боксът може да бъде изключен от олимпийската програма, но секретарят на Боксовата федерация на Косово Латиф Демоли е оптимист, че това няма да се случи.

Треньорката на Донета Садику, Марджола Саляука, също изрази опасенията си от тази ситуация. Тя заяви пред КосоваПрес, че боксът трябва да остане олимпийски спорт, тъй като е сред най-гледаните спортове в света.

За боксьорите от Косово подобно решение, според Демоли, би било изключително вредно.

Иначе на Олимпийските игри в Париж Косово беше представено и в спорта бокс с боксьорката Донета Садику, която спечели първата битка, но не успя да влезе в зоната на медалите.

(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)