Начало Водещи КОНПИ плаща 440 хиляди лева обезщетение на Прокопиеви

КОНПИ плаща 440 хиляди лева обезщетение на Прокопиеви

44
КОНПИ

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, която беше отделена от КПКОНПИ, ще трябва да плати 440 хил. лв. на бизнесмена и издател Иво Прокопиев, съпругата му и три дружества, съобщава „Сега“. Това следва от окончателното определение на Върховния касационен съд, който слага точка на спора за разноските по дело за конфискация, заведено от КПКОНПИ, от което преди година комисията се отказа.

Върховните магистрати намаляват двойно разноските, присъдени от долната инстанция на Прокопиеви и фирмите. Но в крайна сметка КОНПИ ще трябва да плати 100 000 лв. за Прокопиев и съпругата му, 100 000 лв. за „Алфа Енерджи холдинг“ ЕАД, 140 000 лв. на „Алфа Финанс Холдинг“ и 100 000 лв. на „Соларпро Холдинг“ АД. Това са сумите, платени за адвокати от Прокопиеви и дружествата.

Искът срещу семейството и трите дружества беше за близо 199 млн. лв. 8 927 389 лв. Той беше предявен пред Окръжния съд в Бургас през 2018 г. Миналата година КПКОНПИ го оттегли след Тълкувателно решение на Върховния касационен съд. То постанови, че се конфискува само налично имущество с неустановен законен произход, т.е. няма как да бъде отнето нещо, което в края на проучвания от комисията 10-годишен период не е във владението на човек и не е преобразувано в друго имущество. Тълкувателните решения имат сила на закон, така че КПКОНПИ започна да оттегля исковете си. Съдилищата обаче присъждат разноските на ответниците и в зависимост от размерите на исковете, те могат да са значителни суми.

Шеф на комисията за конфискация е Антон Славчев. Той оглавяваше КПКОНПИ, уж временно, при разделянето ѝ на Комисия за противодействие на корупцията и КОНПИ. Но парламентът така и не избра титуляри и Славчев изведнъж се оказа начело и на двете комисии. ПП-ДБ, „Възраждане“ и отломки от „Величие“ опитаха да го „уволнят“, но Славчев получи горещата подкрепа на ГЕРБ и ДПС на Делян Пеевски и запази поста си.

Още новини от деня – четете тук