Начало Водещи Кой иска да не получим 10 млрд. лева от Плана за възстановяване?

Кой иска да не получим 10 млрд. лева от Плана за възстановяване?

39
Пари, левове
Снимката е илюстративна

Улисани в пожари и падане на самолети, медиите отразиха слабо един от най-важните въпроси за България – какво се случва с парите от Плана за възстановяване. Става въпрос за колосална сума – от 6 до 10 млрд. лева, които страната ни може да получи напълно безвъзмездно от ЕС. Без да полага никакви усилия в тази посока. Както и медиите, така и обществото като че ли не се интересува, че се изгубва такъв огромен финансов ресурс. А за да го получим, е необходимо да се приемат само три добри антикорупционни закона.

От ПП-ДБ многократно повдигат темата за въпросните закони, които трябва да бъдат гласувани от парламента, за да дойдат парите от Плана за възстановяване. Преди ден Кирил Петков обяви, че ще прати „джентълменското писмо“ на ГЕРБ, в което ще напомни за антикорупционните закони.

„Има три закона, които разделят България от десет милиарда лева. Ако ни отговорите на това писмо, че няма как да приемете тези три закона, явно г-н Борисов не иска да се разследват корупционни практики“, посочи Кирил Петков.

Той настоя ясно и точно трите закона, одобрени от Европейската комисия (ЕК), да бъдат гласувани от този парламент.

„Ако няма да ги приемем, всички да излезем пред българските граждани и да кажем – не очаквайте тези десет милиарда, защото г-н Борисов се страхува от антикорупционните закони, които ЕК изисква“, каза Петков.

Асен Василев също подчерта важността на на трите антикорупционни закона, които обаче ГЕРБ отказва да гласува.

„Крайно време е Бойко Борисов да спре да се крие по храстите, да мота топката, да се снишава по-ниско от тревата. И да излезе да каже като мъж – тези закони ни притесняват, притесняваме се, че когато ги приемат, ще ни хванат за корупция. Или – ние сме наистина за европейско развитие на България“, заяви Василев.

Той допълни, че става дума за подаването на сигнали за корупция, за приемане на прозрачни правила за избор на шефа на антикорупционната комисия и закона за личния фалит. Василев припомни, че тези закони са внесени от „Продължаваме промяната – Демократична България“, но отлежават в деловодството.

Василев е убеден, че и в ГЕРБ има хора, които искат тези закони да бъдат приети.

Аргументите на Кирил Петков и Асен Василев са разбираеми и прагматични. Затова очакванията бяха, че Борисов ще ги приеме. Но той не го направи. Вместо това атакува за пореден път доскорошните си партньори във властта.

“ Забелязваме кампанията на ПП да взривява всички възможности за разговори за редовно правителство и политическа стабилност. Отказваме подобен тип диалог. ГЕРБ ще работи “за”, а не “против”, заяви Борисов.

Така той даде отговор на въпроса на Асен Василев – може ли интересите на един човек да ни лишат от 10 млрд. лева. У нас очевидно може. Нека си припомним, че една от причините за разпада на „сглобката“ бяха именно тези антикорупционни закони и нежеланието на ГЕРБ да ги приеме, за да получим десетте милиарда от Европа.

Все пак до края на този парламент има около месец и половина и остава да видим дали народните представители ще продължат да правят безмислени дебати по всякакви второстепенни теми, или ще загърбят личните си интереси, за да получи България парите от Плана за възстановяване. Действията на депутатите ще бъдат и тест за предстоящите предрочни парламентарни избори.