Начало Спорт Кой има най-много медали от Олимпиадата в Париж до момента?

Кой има най-много медали от Олимпиадата в Париж до момента?

69
Олимпийски игри, медали
Снимка: AP/БТА

След десетия ден от Олимпиадата в Париж, Съединените щати изпревариха Китай по брой медали, достигайки до 21 златни, 30 сребърни и 28 бронзови медала.

Китай засега е на втора позиция също с 21 златни медала в края на деня, но отчете само 18 сребърни и 14 бронзови медала.

Домакинът Франция изпревари Австралия в класирането, след като спечели 13-ото си злато. Въпреки че и двете държави са с еднакъв брой златни медали, Франция има значително по-висок общ брой медали.

Ето и класирането по медали на първите десет държави до момента:

Медали Олимпийски игри Париж 2024

Българското участие

Олимпиадата в Париж тази година е двадесет и втората лятна олимпиада, на която България участва. Страната ни спечели 46 квоти в 15 спорта, но до момента все още нямаме завоюван нито един медал.

С първи такъв ще ни удостои на 8 август Хавиер Ибанес, който се класира за 1/2-финалите в боксовия турнир при мъжете в категория до 57 килограма и по този начин си гарантира най-малко бронзов медал.

Предстои да видим как ще се развие и какво ще ни донесе втората седмица от най-голямото спортно събитие в света.

Българските медали през годините

Токио 2020

България финишира на 30-ата позиция в класирането по медали на Олимпийските игри в Токио. Златни отличия ни донесоха ансамбълът по художествена гимнастика, каратистката Ивет Горанова и боксьорката Стойка Кръстева. Със сребро се окичи Антоанета Костадинова в спортната стрелба, с бронзови медали – състезателките ни в борбата Тайбе Юсеин и Евелина Николова.

Победител в класирането по медали станаха САЩ (39 златни, 41 сребърни, 33 бронзови медала), следвани от Китай (38, 32, 18) и домакините от Япония (27, 14, 17).

Рио де Жанейро 2016

България завърши летните Олимпийски игри в Рио де Жанейро на 65-о място по брой спечелени медали, което делим с Венецуела.

Отличията за страната ни спечелиха Мирела Демирева във високия скок (сребрен медал), Елица Янкова в борбата и ансамбълът по художествена гимнастика (бронз).

Категорични лидери бяха олимпийците от САЩ, които спечелиха 121 медала в Рио. Великобритания завърши на трето място с 27 златни медала – с един повече от Китай, които останаха втори в крайното класиране по общ брой отличия – 60, с три…
[Message clipped] Click here to view the full response.