Начало Водещи Кой за кого гласува: Профил на избирателите според партиите, за които са...

Кой за кого гласува: Профил на избирателите според партиите, за които са гласували

104
избори урна

Данните от екзитпола дават интересна картина на типа избирател, който е отишъл вчера до урните. Агенциите Галъп и Тренд очертаха профила на избирателите за отделните политически партии.

При вота за ГЕРБ се разделят почти поравно висшистите и хората със средно образование, при ПП-ДБ близо 71% от избирателите са с висше образование, показват данните на на „Галъп интернешънъл болкан“, цитирани от Евронюз. Според агенция „Тренд“ сред електората на партията най-голям дял имат хората на възраст между 40 и 60 г., от областните градове, съобщава БНР.

Типът избирател на ПП-ДБ е доста по-младежки в сравнение с този на ГЕРБ-СДС. ПП-ДБ се представя по-добре от средното сред по-младите възрастови групи до 40 г. Близо две трети от всички избиратели на коалицията са с висше образование, а малко под една трета са софиянци. 58% от всички гласували за коалицията са жени.

Мнозинство от висшисти има и при други политически сили.

По-младежки е вотът за ДПС – Ново начало спрямо Алианса за права и свободи.

Основният вот за ДПС – Ново начало идва от селата и малките градове, сочат данните на „Галъп“.

При АПС 80% от вотът идва от селата, като 5% от тях са роми. Тази структура показва как електоратът на единното доскоро ДПС се разделя между двамата лидери, отбеляза Яница Петкова.

Избирателите на „Възраждане“ и МЕЧ до голяма степен си приличат,

част от вота им е протестен.

„Възраждане“ успява да натрупа и запази твърд електорат, на който разчита. Партията на Костадин Костадинов се представя най-добре в групата на средната възраст (40-59 г.). Половината от подкрепилите ги живеят в областните центрове.

МЕЧ е взел гласове и от „Възраждане“, и от „Величие“, подкрепили са ги и хора, които до момента са предпочитали „Не подкрепям никого“.

Според социолога вотът за МЕЧ е шарен, но ясно протестен.

Повечето гласоподаватели на „Възраждане“ са мъже в активна възраст 31-60 г., с 54% дял на висшистите, преобладаващо жители на по-големите областни центрове и градове.

При МЕЧ се регистрира доминиращо мъжки вот. Електоратът на МЕЧ има по-висок дял младежки вот, като над една пета от всички подали глас за партията на Радостин Василев са между 18 и 29 години.

По-млади хора гласуват за ИТН – 53% от гласувалите за тях са висшисти, а 42% със средно образование. ИТН събира подкрепа от областните центрове и по-малки градове. 40% от всички гласували за партията на Слави Трифонов са под 40 години.

Млади жени висшисти, живеещи в столицата или областен център – така изглежда профилът на избирателите, отбелязващи „Не подкрепям никого“, показват данните на Галъп, представени пред БНР.

Близо половината от гласувалите за ДПС-Ново начало (на Делян Пеевски) са етнически турци, казват пък от „Тренд“. 60% от всички гласували за формацията на Пеевски живеят в селата, а 22% в областните градове. При „Алианс за права и свободи“ (на Доган) малко над две трети от вота е от етнически турци, а 80% живеят в селата.

63% от всички гласували на БСП на тези избори са хора над 60 години. Избирателите им са предимно живеещи в областните центрове и малките градове, съобщават от Тренд, цитирани от Евронюз.

65% от всички гласували на изборите са взели решението за кого да гласуват преди кампанията, 16% в рамките на кампанията, 9% в последните няколко дни, а 8% в самия изборен ден.