Начало Водещи Климатични активисти отново заляха със супа картини на Ван Гог

Климатични активисти отново заляха със супа картини на Ван Гог

39
Ван Гог протест

Трима активисти на „Just Stop Oil“ хвърлиха супа върху две от картините на ван Гог в Националната галерия в Лондон само часове след като други двама членове на протестното движение – Фийби Плъмър и Анна Холанд бяха вкарани в затвора за същия инцидент през 2022 година.

Тримата поддръжници на Just Stop Oil влязоха в Националната галерия в Лондон, където има изложба със събрани произведения на Ван Гог, в 14:30 часа в петък следобед и хвърлиха супа „Хайнц“ върху картините „Слънчогледи 1889“ и „Слънчогледи 1888“.

„Бъдещите поколения ще смятат, че тези затворници са от правилната страна на историята“, каза Фил Грийн, един от участниците в петъчната акция, пред посетителите на галерията.

„Ще бъдем държани отговорни за действията си днес и ще се изправим пред цялата строгост на закона. Кога ръководителите на изкопаеми горива и политиците, които са купили, ще бъдат държани отговорни за престъпните щети, които нанасят на всяко живо същество?“, заяви Луди Симпсън, 71, която също участва в протестната акция.

Тя се проведе точно час след като 23-годишната Плъмър беше осъдена на две години затвор за причиняване на щети на стойност около £10 000 на рамката на картината „Слънчогледи 1888“. Другата обвиняема Анна Холанд, 22, получи 20 месеца затвор за същото нарушение.

Тримата нарушители са арестувани, а картините са невредими, съобщиха от Националната галерия в Лондон.