Начало Свят Камала Харис официално е кандидат за президент, Тръмп си запази тв дебат...

Камала Харис официално е кандидат за президент, Тръмп си запази тв дебат с нея

44
Камала Харис
На снимката: Камала Харис

Камала Харис спечели номинацията на демократите за президент на САЩ, след като си осигури необходимия брой гласове на партийни делегати. По този начин тя стана първата цветнокожа жена, която ръководи голяма американска партия, съобщава Ройтерс.

Вицепрезидентката на САЩ държеше позицията на фаворит за номинацията на Демократическата партия, след като през миналия месец президентът Джо Байдън се оттегли от участие в президентските избори.

Партийните делегати гласуваха онлайн тази седмица, а постигането на необходимия брой гласове беше обявено по време на виртуално събитие, в което Харис взе участие по видеосвързване.

След приключване на онлайн гласуването същото, тя обеща да приеме официално номинацията на следващата седмица.

„Бих искала да кажа, че съм щастлива, че сме събрали достатъчно делегати, за да спечелим номинацията. И по-късно през този месец ще се срещнем в Чикаго, заедно като едно единно семейство, за да отпразнуваме този исторически момент“, добави Харис.

За да си осигури официално номинацията, тя трябваше да получи поне 2350 гласа от партийните делегати.

Националният комитет на Демократическата партия обеща да определи кандидата за президент до 7 август, преди началото на националния партиен конгрес, планиран да се проведе от 19 до 22 август в Чикаго. Решението за използването на виртуално гласуване беше взето с оглед на тези дати.

В същото време нейният съперник в предизборната надпревара, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, постигна споразумение с телевизията „Фокс нюз“ за телевизионни дебати в нейния студио с участието на Харис.

„Ако по някаква причина Камала не желае или не може да участва в дебата на тази дата, аз съм се съгласил с „Фокс нюз“ да организираме голямо събитие в залата на кметството на същия четвърти септември“, написа Тръмп в социалната мрежа „Трут соушъл“.

Тръмп вече участва в предизборни телевизионни дебати – срещу президента на САЩ Джо Байдън на 27 юни в студиото на Си Ен Ен в Атланта, Джорджия. Слабата му производителност тогава беше основната причина за оттеглянето му от надпреварата, припомни Ройтерс.