Начало България Какъв ще бъде съставът на новия кабинет?

Какъв ще бъде съставът на новия кабинет?

69
Горица Кожарева - Гръчарова
Снимка: БТА

Днес, на 19 август, от 11:00 часа, президентът Румен Радев ще приеме на адрес „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева, съобщиха от пресцентъра на президентството. Съгласно чл. 99, ал. 5 от Конституцията, на 9 август президентът определи заместник-председателя на Сметната палата за служебен премиер и ѝ възложи да състави служебен кабинет.

Въпреки че Конституцията не определя явно краен срок – в този случай, президентът препоръча на кандидата да предложи кабинет в рамките на 10 дни, за да може евентуално новото правителство да се подложи на вота на парламента и да бъде определена датата на предсрочните избори през октомври, припомни БНТ.

Грънчарова провежда разговори с министрите от кабинета „Главчев“ и е вероятно някои от тях да запазят позициите си. Министърът на финансите Людмила Петкова потвърди, че ще бъде тя, която ще подготви бюджета за следващата година.

Очакват се още няколко имена да бъдат потвърдени. Министрите по образование, земеделие и отбрана се предполага, че също ще запазят постовете си. Пълният списък с имената на министрите от кабинета „Грънчарова“ ще бъде обявен по-късно днес.

Вижте още новини от деня тук