Начало Свят Как крайнодясната Джорджа Мелони поведе Европа срещу Русия, като изпрати „мощен“ ултиматум...

Как крайнодясната Джорджа Мелони поведе Европа срещу Русия, като изпрати „мощен“ ултиматум на Путин

99
Джорджа Мелони
Източник: БТА

Джорджия Мелони прояви своите лидерски умения в Европа по време на Г-7 срещата и на срещата за мир в Украйна, като засили своето влияние в региона. На двудневната среща за мир в Украйна в Швейцария, италианският премиер влезе в пряк контакт с Владимир Путин и му отправи предизвикателни коментари. Тя изправи ултиматум пред руския лидер – да приеме мира веднага или да бъде принуден да го приеме на полето на битката.

В изявление към Кремъл, Мелони заяви:

„Защитата на Украйна също така означава защита на международния ред, основан на правила. Необходимо е да обединим усилията си, за да защитим Украйна. Ако Русия не приеме условията на мира, ние ще я накараме да се подчини.“

Позицията на Мелони беше одобрена от украинските политици. Бившият съветник на украинското правителство Антон Геращенко я определи като „изключително мощно изявление“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви по време на срещата на върха, че Киев ще участва в мирни преговори с Русия, ако Москва се оттегли от цялата украинска територия. Въпреки това, той изрази съмнение, че президентът Путин няма да прекрати войната доброволно. Зеленски настоя, че руският му колега трябва да бъде спрян „с всички средства“, независимо дали с военни действия или дипломация.

На края на двудневната среща на върха беше приет заключителен документ, в който се обвини Русия за разпространените страдания и разрушения от войната. Някои страни, включително Индия, Южна Африка и Саудитска Арабия, не подписаха документа. Това провокира коментарите на Мелони.

Над 90 държави и международни организации присъстваха на първата среща за войната в Украйна. Русия не беше поканена, а нейният главен поддръжник Китай не присъства. Предстои втора среща за мир, която може да се проведе преди президентските избори в САЩ през ноември.

Срещата за мир започна ден след като Владимир Путин изложи своя план за прекратяване на конфликта, изискващ фактическата капитулация на Украйна като предварително условие за преговори. Той поиска от Киев да се откаже от стремежа си да стане член на НАТО и да изтегли войските си от областите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, които Русия иска.

Мелони го определи като „пропаганда“, а британският премиер Риши Сунак обвини Путин във „фалшива история за желанието му за преговори“.

В неделя говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руският лидер не отхвърля преговори с Украйна, но изисква гаранции за тяхната достоверност. Другото изискване е Зеленски да не участва.

Според източници от НАТО, Русия понесе „астрономически“ загуби на фронтовата линия в Харков. Това беше потвърдено от самите руски войници чрез видео запис. Руският войник Антон Андреев от пета рота на 1009-ти полк обяви, че само 12 от 100 войника в неговия батальон оцеляха. Той осъди условията на фронта и заяви пред камерата: „Просто ни използват. Изпращат ни под картечници, под дронове, на дневна светлина, като месо. А командването само вика „напред и напред“.

Поведението на премиера Мелони е изключително значимо, защото с ултиматума, който наложи на руския президент Путин, тя демонстрира, че е истински проевропейски лидер и ще ръководи една европейска Италия. Това безсъмнено разочарова проруските партии в Европа, сред които и българската партия „Възраждане“, които постоянно пропагандират, че практически всички крайнодесни или националистически партии в Европа са насочени към Русия. Но Мелони ясно показа обратното, че е италиански патриот и деснонационалист, но не и путинонанист. Това е голямата разлика между патриотите у нас и тези на Запада – първите защитават интересите на своите страни, докато у нас се защитават руските интереси.

Още международни новини – четете тук