Начало Водещи Има ли заговор за сваляне на Рая Назарян от поста? ИТН не...

Има ли заговор за сваляне на Рая Назарян от поста? ИТН не отрекоха за тайна среща без ГЕРБ

39
Среща на ИТН с ГЕРБ-СДС
Снимка: БТА

Интригата около това прави ли се опит за смяна на един от основните кандидати за служебен премиер и замяната му с нов беше коментирана от ГЕРБ-СДС и ИТН.

Двете формации се срещнаха за разговори за формиране на правителство с третия мандат, който държавният глава Румен Радев връчи на партията на Слави Трифонов.

Снощи стана ясно, че е провеждана среща между лидерите на основните партии в парламента, на която обаче на са присъствали от ГЕРБ и ДПС около Делян Пеевски. Председателят на партията Слави Трифонов побърза да се оправдае, че не участва в заговор за свалянето на Рая Назарян, но въпреки това от ГЕРБ днес повдигнаха въпроса.

Велислав Величков само за ДЕБАТИ: Една личност тика нещата към бърз избор на главен прокурор

Какво е отношението на ИТН към участието в мнозинство, което има за цел да преподреди домовата книга, метафорично казано, на президента, минавайки през свалянето на председателя на Народното събрание и избор на нов такъв, който да бъде, съгласувано с президентската институция, посочен за служебен министър-председател? Ако се формира такова мнозинство и то е било предмет на вчерашна среща, проведена не пред камерите на медиите, тя е била за мнозинство на редовно правителство или мнозинство за служебно правителство? Защо на тази среща, ако е била за редовно правителство, ГЕРБ не е поканен да участва?“, попита Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

Тоя заяви, че няма как да вървят два паралелни политически процеса – единият за сформиране на мнозинство за редовно правителство и процес за формиране на мнозинство „за инженеринг на служебно правителство“.

Слави Трифонов се оправдава, че не е искал да свали Рая Назарян

В същото време от ИТН не отрекоха да е имало подобна среща, но фокусът не е бил върху свалянето на Рая Назарян.

Живеем в свободна страна, в която всеки може да се среща с когото прецени. Единствените разговори, които водим, са за реализация на третия мандат на широка основа“, отговори Тошко Йорданов.

Той препрати към поста на лидера на формацията Слави Трифонов по темата.  В същото време той увери представителите от ГЕРБ-СДС, че ключът към редовно правителство е в тях.

„С ваша подкрепа би могло да се състави редовно правителство, което, уверен съм, и вие знаете, че е по-добрият вариант, отколкото да отидем на поредните избори. После да се окажем в същата ситуация, или дори по-лоша“, каза той в началото на днешните разговори, провеждащите в сградата на бившия Партиен дом.

Въпреки, че Конституционният съд определи като противоконституционни текстове от промените в основния закон, в сила останаха разпоредбите за служебното правителство и списъкът от държавни постове, измежду които президентът може да избира кандидат за служебен премиер.

Възможно ли е президентът да смени Главчев с някой друг за новите избори?

От няколко дни в парламента се повдига темата за това дали не се прави опит за смяна на някой от потенциалните кандидати – в случая председателят на парламента, която да бъде заменена от нов потенциален кандидат за служебен премиер.