Начало Водещи Израел удари центъра на Дамаск и военна база край Хомс

Израел удари центъра на Дамаск и военна база край Хомс

34
Разрушения в сграда в сирийската столица Дамаск след израелски удар
Разрушения в сграда в сирийската столица Дамаск след израелски удар/ Снимка: БТА

Израелски удари, нанесени рано тази сутрин в столицата на Сирия Дамаск и във военна база в близост до град Хомс в западната част на страната, са причинили смъртта на военнослужещ и са ранили седем души, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на сирийското Министерство на отбраната, пише БТА.

Сирийски държавни медии, цитирани от Ройтерс, първоначално съобщиха за израелски удари в центъра на Дамаск. Световната агенция отбеляза, че това е поредното нападение в рамките на близкоизточния конфликт, разпален от войната на Израел срещу радикалната палестинска групировка „Хамас“ в ивицата Газа.

Експлозия е отекнала тази нощ в столицата, предаде първо Ройтерс, като се позова на САНА. В тази информация не се даваха подробности, но впоследствие САНА обяви, че израелските сили са взели на прицел жилищна сграда в централния квартал на Дамаск „Кафр Суса“.

Министерството на отбраната на Сирия потвърди, че центърът на Дамаск е бил взет на прицел, като добави в информацията и друга мишена – базата край Хомс. Министерството съобщи и за „материални щети“, без да влиза в детайли.

Израел обикновено не коментира информации за удари в Сирия, припомни Ройтерс.

Според сирийската държавна телевизия взривът в Дамаск е бил резултат от „израелската агресия“, добави Ройтерс, като поясни, че от години израелската армия обстрелва свои цели на сирийска територия, които са свързани с Иран.

Подобни удари са зачестили след 7 октомври миналата година, когато „Хамас“ нападна изненадващо израелската територия, предизвикайки войната в ивицата Газа, посочва Ройтерс.

Още международни новини – четете тук