Начало Свят Изпращането на дрон ще се счита за обявяване на война: Расте напрежението...

Изпращането на дрон ще се счита за обявяване на война: Расте напрежението между Северна и Южна Корея

54
Северна Корея
Снимка: АП/БТА

Натежаването на ситуацията между Южна и Северна Корея нараства и се опасява от ескалация.

Вчера министерството на отбраната на Северна Корея обяви, че военните са издали приготвителна заповед за операция на артилерията и други военни части в близост до границата с Южна Корея

„да се подготвят напълно за откриване на огън“.

Говорителят подчерта, че цялата южнокорейска територия „може да се превърне в купчини пепел“ след силната атака на Севера.

Натежаването на ситуацията следва след като Северна Корея обвини южната си съседка в изпращане на дронове с агитационни материали на нейна територия.

Поп музика и балони с боклук: Как Северна и Южна Корея водят психологическа война

Южна Корея отбеляза, че откриза признаци, че Северна Корея се сготвя да унищожи северните части на пътищата, които свързват двете части на полуострова, които вече не се използват, поради увеличаването на напрежението в резултат на твърденията на Пхенян, че южнокорейски дронове са прелетели над територията му, информира Асошиейтед прес.

Южнокорейските военни отбелязват, че Северна Корея извършва подготвителни действия преди експлозиите. Не е ясно коя част от пътищата ще бъде унищожена.

Южна Корея не потвърди изпращането на дронове, но предупреди, че ще наложи строги мерки към Северна Корея, ако сигурността на нейните граждани бъде застрашена.

Миналата седмица, Северна Корея обяви, че ще блокира трайно границата

си с Южна Корея и ще изгради фронтови отбранителни структури, за да се справи с „конфронтационната истерия“ на южнокорейските и американските сили.

Южнокорейските въоръжени сили са „напълно подготвени“ да реагират на предупрежденията от Северна Корея след увеличаването на напрежението между двата държави поради полетите на дронове до Пхенян, който заповяда на своите войски до границата да се подготвят да открият огън, предаде Франс прес.

Пхенян праща към Южна Корея балони, пълни с боклуци и екстременти

Северът обвинява Сеул, че изпраща дронове над столицата му и разпространява пропагандни материали, пълни с „провокативни слухове и боклуци“.

В неделя Пхенян предизвести, че изпращането на допълнителни дронове ще се счита за „обявяване на война“.

Южнокорейската армия отхвърля обвиненията за изпращането на дронове и обвинява активистки групи на Юга, че изпращат пропаганда и американска валута на Севера, обикновено чрез балон.

Пхенян счита, че Сеул е отговорен за ситуацията и вчера обяви, че на осем военни бригади, които вече са в режим на готовност, е било заповедано „да се подготвят напълно за откриване на огън“.

Освен това наблюдението на въздуха в столицата на Северна Корея е било засилено.

Обединеният комитет на началниците на щабовете на Южна корея нито потвърди, нито отрече, че армията е отговорна за изпращането на дронове и определи твърденията на Пхенян като „безсрамни“.

„Нашата армия следи внимателно ситуацията и е готова да реагира на провокациите от Севера“, заяви говорителят на Обединения комитет Ли Сон-джун на брифинг за медиите.

Министерството на обединението на Сеул отбеляза, че твърденията за безпилотните летателни апарати може да са опит на Севера да засили чувството за солидарност в страната.

Освен това е възможно Пхенян да търси повод „да организира провокации или да създаде тревога и объркване в нашето общество“, добави говорителят на министерството Ку Бьонг-сам.

Още международни новини – четете тук