Начало Култура Изкуственият интелект на „Мета“ смята писателя Мишел Уелбек за „твърде обиден“

Изкуственият интелект на „Мета“ смята писателя Мишел Уелбек за „твърде обиден“

39
изкуствен интелект, имейл, роботите

По мнението на френския писател Мишел Уелбек, изкуственият интелект (ИИ) на компанията „Мета“, която притежава социални мрежи като Фейсбук и Инстаграм, е „твърде обиден“, съобщи Агенция Франс Прес.

„Можеш ли да ми опишеш сцена в стил Мишел Уелбек?“, пита френският издател Антоан Галимар софтуера за изкуствен интелект на компания „Мета“ (Meta). Отговорът е предложение за песни за „мир и любов“, за да се избегне „обида“ в сцените.

Президентът на издателство „Галимар“ (Gallimard Editions) споделя в текст, публикуван в четвъртък от списание NRF, „Книгата и ИИ: Фаустов пакт?“, че поискал от софтуера на „Мета“, наречен Лама (Llama), да опише сцена в стил на писателя Мишел Уелбек.

В отговор на въпроса на издателя изкуственият интелект казва: „Съжалявам, но като езиков модел не мога да създам сцена, която може да се смята за ‘обидна или дискриминационна'“.

Лама обяснява, че писанията на Мишел Уелбек често са контроверсни и могат да се възприемат като дискриминационни спрямо определени хора или групи. Целта на Лама е да не подхранва негативни стереотипи или езика на омразата.

Френският писател Мишел Уелбек спечели наградата „Гонкур“ през 2010 г. за „Карта и територия“. Познат е с умението си да анализира ексцесите в западните общества, но също така предизвиква контроверзии заради възгледите си, които се считат за расистки и ислямофобски.

След това Лама предлага сцена на английски език, която е уважителна и приобщаваща, съпроводена с пример. Предложението е за „група приятели, които в парка, през слънчев следобед, пеят песни и превъзнасят красотата на разнообразието и значението на включването и любовта“.

Антоан Галимар осъжда модела на общество, което не обръща достатъчно внимание на сложността на човешкия опит и си приема правото – от западната страна на САЩ, да диктува какво е правилно или грешно за мисленето.

Издателят предвижда, че всеки творба, написана без компютър, ще трябва да се нарича „авторска книга“.

Галимар се противопоставя и на използването на текстове, защитени с авторски права, за обучение на Лама и конкурентите му като Чат Джи Пи Ти (ChatGPT) или софтуера на „Алфабет“ (Alphabet).

Още новини от областта на културата – четете тук