Начало Свят Изборите в Бранденбург – загуба за крайнодесните русофили

Изборите в Бранденбург – загуба за крайнодесните русофили

34
Росток, Германия
Снимката е илюстративна

Партията „Алтернатива за Германия“ (АзГ) продължава да нараства в популярност в Германия. На изборите в провинция Бранденбург тя успя да спечели 29,2% от гласовете, което я нарежда на второ място след социалдемократите, които получиха 30,9%. Въпреки успешния резултат, АзГ вероятно няма да участва в новото местно правителство, тъй като други партии са изключили всякаква коалиция с нея.

През началото на септември крайнодесните партии се представиха силно и на изборите за местен парламент в други провинции – Саксония и Тюрингия. В Тюрингия дори АзГ стана най-голямата политическа сила, но и там всички партии изключиха сътрудничество с тях.

АзГ е известна с антиимигрантски възгледи и призиви за изселване на милиони хора от Германия. Официално твърденията на партията се свеждат до кандидати с отхвърлени молби за убежище, но водещи фигури на АзГ са правили расистки коментари срещу германците с мигрантски корени. Също така, преди година на тайна среща в Потсдам високопоставени политици от партията, неонацисти и предприемачи са обсъждали планове за експулсиране на милиони мигранти от Германия, дори и тези с германско гражданство.

Зелените и Свободните демократи стигат до криза

Последните избори в Бранденбург са третите поредни, на които Зелените и Свободните демократи записват големи загуби. Двете партии са част от управляващата коалиция на национално ниво и резултатите им в провинция Бранденбург не преминават изборната бариера за партийно представителство в следващия парламент.

Заради слабите им изяви в Бранденбург, както и в Тюрингия и Саксония, и поради ниската подкрепа към управляващата коалиция в Берлин, има съмнения дали тя ще преживее до Коледа. Анкети показват, че само 16% от германците са доволни от работата на правителството на канцлера Олаф Шолц.

С други думи, опозиционната консервативна партия ХДС-ХСС постигна най-слабия си резултат в Бранденбург от 1990 година насам – само 12,1%. В местния парламент те ще бъдат четвъртата по големина парламентарна група след Социалдемократическата партия, „Алтернатива за Германия“ и „Съюз на Сара Вагенкнехт“.

Статията е публикувана от Дойче Веле, със заглавие на ДЕБАТИ. БГ.