Начало България Ивайло Мирчев: Правилният път е към съвместно явяване на ПП-ДБ на избори

Ивайло Мирчев: Правилният път е към съвместно явяване на ПП-ДБ на избори

74
Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев

В медиите се разнесоха спекулации относно обсъжданията за общо участие на ПП-ДБ на близките парламентарни избори, аз желая да разясня малко повече този процес.

При последните избори ПП-ДБ загуби подкрепата на над 300 000 избиратели (50% от всички гласували за нас). Христо Иванов, лидерът на „Да, България!“, подаде оставка, за да започнем разговор с тези над 300 000 наши съмишленици, които не ни подкрепиха.

Преди повече от месец нашият преговорен екип предложи на ПП и на ДСБ проект на рамково коалиционно споразумение. В това споразумение и следващата ни комуникация направихме няколко предложения:

– Провеждане на предварителни избори за кандидати за народни представители в коалицията (В „Да, България!“ имаме готовност да поемем цялата организация по провеждането, като неколкократно сме организирали такива вътре в партията);

– Обща селекция на всички кандидати за народни представители в коалицията с качествени критерии – според ефективността и обема на работата на всеки кандидат;

– Поставяне на акцент върху използването на преференции в кампанията, за да максимизираме резултата от изборите.

– Джентълменско споразумение, с което да премахнем защитата на водача и прага на преференциите, за да постигнем максимална мобилизация. Т.е. – първи е този, който има най-много преференции, а не този, който партиите са определили на квотен принцип да води листата.

Поради факта, че не можем да проведем предварителни избори за повишаване на доверието към ПП-ДБ, предлагаме да използваме потенциала на преференциалната кампания, като алтернатива за предварителните избори.

Въпреки отказа на ДСБ и ПП от нашите предложения, се стремим да намерим аргументи за по-голяма подкрепа от избирателите. Затова и настояхме за премахване на партийното парцелиране в листите, за да покажем, че залагаме на качеството, а не на партийните квоти.

Поставянето на кандидатите в листите е ключово съобщение към хората за очакванията от коалицията и това е инструмент за извличане на доверие от избирателите, който предлагаме да се използва.

Лена Бориславова: В „Промяната“ трябва да останем единни. Топката е в „Да, България“

Нашата цел беше ПП-ДБ да разшири подкрепата си. Важно е да се разбере, че това не може да се постигне чрез „повече от същото“, особено по въпросите за кадрово обновяване.

Ние се стремихме да отхвърлим партийните квоти, а не да ги предохраняваме.

За съжаление, нашите предложения бяха отхвърлени. Следователно не може да се твърди, че има споразумение между трите партии, поради различията по тези ключови въпроси.

Поради отклонението от нашите предложения и други на този етап, преговорният екип на „Да, България!“ не достигна съгласие с останалите партии в ПП-ДБ.

Участвам в този преговорен екип и съобщихме това на Националния съвет.

Тази вечер е заседанието на НС на ДаБГ и моето мнение е, че въпреки отхвърлянето на предложенията ни, важно е да продължим с общото участие с ясно определени цели за постигане от коалицията.

Съществуването на коалицията се оправдава от общите реформни цели и борбата с корупцията, която не може да бъде постигната без разширение на подкрепата. Без ясни резултати, които да покажат силната подкрепа за коалицията, ние, като Ваши политически представители, не можем да твърдим, че сме ви чули.

Коментарът е публикуван във Фейсбук профила на Ивайло Мирчев.