Начало Водещи И Бойко Борисов настоя за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов

И Бойко Борисов настоя за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов

69
Бойко Борисов
Бойко Борисов

Вчера видях няколко недопустими действия – вътрешен министър с вдигнат юмрук пред президентството. Това не е допустимо, каза на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с вчерашните събития с проектокабинета „Кожарева“.

„Заради това му действие, ние от ГЕРБ категорично настояваме да бъде отстранен. Това не може да бъде вътрешен министър – отдалечен, правещ или наблюдаващ избори“, подчерта Борисов.

„Защитавах Калин Стоянов. Когато с Кирил Петков правихме сглобката, търсехме професионално лице. Съгласих се с Калин Стоянов, защото беше назначен в ГДБОП. Когато говорих със Стоянов, той ми каза, че иска да си служи в ГДБОП. Категорично от ГЕРБ настояваме Калин Стоянов да бъде освободен“, добави той.

Според него кандидат-премиерът Горица Кожарева е постъпила „много прибързано“, след като президента не подписа указа заради Калин Стоянов.

„Тя трябваше да даде папката с друго име“, посочи Борисов.

„Не може държавата да става заложник на вътрешен министър. Като премиер съм давал пример със смени на вътрешни министри – не един или двама. На ГЕРБ вътрешния министър не ни пречи. Бяхме арестувани, репресирани. Не сме забравили“, коментира той.

„Призовавам президента Радев да намерят формула и да отстранят Калин Стоянов. Да изберат приемлива фигура, за да може по най-бързия начин да отидем на избори“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

За поканата на ПП-ДБ да се попълни т.нар. „домова книга“, лидерът на ГЕРБ каза, че няма да участва в нея: „Няма такова нещо като равноотдалечен премиер“.

Още новини от деня – четете тук