Начало Свят Защо Орбан се предложи за посредник между България и Северна Македония

Защо Орбан се предложи за посредник между България и Северна Македония

89
Виктор Орбан в Северна Македония
Снимка: БТА/ пресцентъра на правителството на Република Северна Македония

Унгарският премиер Виктор Орбан предложи да посредничи между Северна Македония и България, като предложи част от българските изисквания да бъдат отложени до влизането на Скопие в ЕС. Той цели да увеличи своето влияние в този ключов геополитически регион, твърдят експертите.

Срещата на унгарския премиер Виктор Орбан и македонския премиер Християн Мицкоски протече с усмивки и приятелски отношения в края на миналата седмица.

Орбан предложи на Македония да бъде посредник в диалога с България. Българските искания, включително включването на българите в македонската конституция, са ключово условие за продължаване на пътя на Северна Македония към членство в ЕС.

Въпреки че българският външен министър Иван Кондов отклони предложението на Унгария, действията на Орбан в Скопие вероятно вече са постигнали желания ефект, твърдят наблюдатели. Той по този начин „си купува влияние в ключов геополитически регион“, съгласно изследователя Даниел Хегедюс от „Германския фонд Маршал“.

„Историческа грешка на квадрат“

Посещението на Орбан в Скопие през четвъртък, съвпаднало с решението от Брюксел за разделянето на Албания и Северна Македония по пътя на ЕС.

Досега двете страни бяха включени веднага заедно в процеса на преговори за ЕС, като единствената пречка бяха неразрешените спорове между Скопие и София, които забавяха напредъка на Албания.

През 2022 г. българските изисквания към Северна Македония станаха част от официалните условия за започване на преговорите с ЕС, но Скопие все още не ги е изпълнило.

Новото правителство на националистическата ВМРО-ДПМНЕ в Македония отказва да включи българите в своята конституция, като ги признае като част от населението на държавата.

Орбан определя разделението на Скопие и Тирана като „историческа грешка на квадрат“ и предлага да помогне като посредник. Той предлага промените в конституцията на Македония да влезат в сила само след приемането на страната в ЕС, вместо да бъдат условие за започването на преговорите, като заема председателството на Съюза в момента.

Отказът на България

В събота българското външно министерство обяви, че отказва предложението на Орбан за посредничество. Все пак, по време на срещата на Кондов в Ню Йорк с унгарския външен министър, беше обсъдена идеята на премиера на Унгария.

Кондов ясно заяви, че не е необходимо посредничество, за да се убеди Северна Македония да отговори на условията за започване на преговори с ЕС.

Печалбите за Орбан

Изказванията и постъпките на Орбан и Мицкоски подчертават добрия тон и сътрудничество между тях, отбелязва македонската редакция на Радио Свободна Европа.

Унгария и ВМРО-ДПМНЕ поддържат дълги и тясни отношения, което не е изненадващо, тъй като в миналото в същата партия са имали по преваждащо инвестиции. Орбан засилва връзките си с политическите и бизнес елити в Македония, като действа целенасочено още от встъпването си във властта през 2010 г, установява Хегедюс.

Според Хегедюс, по този начин Унгария увеличава своето влияние в стратегически регион и създава възможности за своите компании и инвеститори, като гарантира лоялността на елитите, които биха могли да бъдат ключови за бъдещите взаимоотношения в ЕС.

*Текстът е публикуван в „Свободна Европа„.

Още актуални анализи – четете тук