Начало България Зафиров: Нинова не може да бъде кандидат за депутат, заради ограниченията, които...

Зафиров: Нинова не може да бъде кандидат за депутат, заради ограниченията, които тя сама наложи

89
Атанас Зафиров
Снимка: БТА

Атанас Зафиров, изпълняващ функциите председател на БСП, коментира, че Корнелия Нинова не може да бъде кандидат за депутат, поради уставните ограничения, които сама тя е наложила. Той подчерта, че процедурата по номинациите на кандидатите за народни представители ще бъде в съответствие със стандартната практика и ще включва участието на различни партийни инстанции. Зафиров заяви, че бъдещите списъци ще бъдат формирани с регионалния фокус и ще включват хора с висок морал и политически авторитет.

Той отхвърли твърденията, че БСП се разпада или загубва своя идентичност. Процесът по изготвяне на листите ще завърши с решение на Националния съвет на партията, след консултации с коалиционните партньори. Зафиров посочи, че всички представителни леви политически субекти ще бъдат поканени да се включат в коалицията.

Според него, на последното заседание на Националния съвет на БСП имаше достатъчно участие, без да бъде обсъждано изключване на някого. Въпреки това, се разглеждат мерките за справяне с саботажната дейност на някои членове около Корнелия Нинова. Зафиров подчерта необходимостта от диалог и взаимно уважение в рамките на партията и на коалицията.

Относно консултациите с президента, той разкри, че имаше препятствия спрямо кандидатурата на вътрешния министър. Зафиров уточни, че БСП не се намесва в процеса на образуване на служебното правителство и не е нарочен от него. Лидерът на БСП заключи, че административната работа на партията е блокирана в резултат на текущото съдебно производство и спирането на субсидията за партията.