Начало България Започна третото обучение за млади журналисти на БТА в партньорство с Европейския...

Започна третото обучение за млади журналисти на БТА в партньорство с Европейския парламент Ще научите много неща, които ще ви дадат нов поглед върху случващото се в европейските институции, каза зам.-генералният директор на БТА

29
Започна третото обучение за млади журналисти на БТА в партньорство с Европейския парламент
                                                                                                Ще научите много неща, които ще ви дадат нов поглед върху случващото се в европейските институции, каза зам.-генералният директор на БТА

“Вие тук, мисля, че ще научите много интересни неща, които ще Ви дадат един нов поглед върху всичко случващо се в Европейския парламент, в европейските институции, защото освен това, което се приема като законодателство в Българския парламент, огромно значение върху живота на всички ни оказва и това, което се случва в Европейския парламент.“ Това каза Евгения Друмева – заместник-генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА) в приветствието си към участниците в третото обучение за млади журналисти.

Българската телеграфна агенция (БТА) в партньорство с Европейския парламент (ЕП) организира трето обучение за млади журналисти от националните и регионалните медии в България. Обучението е на тема “Познавате ли европейските институции?“ и ще се състои на 28, 29 и 30 октомври в БТА.

“Всеки път съм много радостна да видя млади лица, които са тук с желание да научат нещо ново. В много интересен момент се случва това обучение, вчера минаха националните избори и предстои да видим какво ще се случи с опитите за съставяне на правителство, а в същото време съвсем скоро започват да текат изслушванията за съставяне на Европейската комисия“, коментира Евгения Друмева.

“На времето, когато постъпих като стажант в БТА, ме учеха, че най-важното за един журналист, за един репортер, е “да си напише домашното“, т.е. да е предварително подготвен, да знае къде отива, за да може да отсее новината“, добави зам.-генералният директор на БТА.

Тя призова участниците да се възползват максимално от обучението, за да научат нови неща и да са готови с “домашното“ за отразяване на всичко, което предстои.

“Това обучение е важно, за да преминем от този национален план, който всички следим в момента и наблюдаваме какво ще се случи в националния парламент, за да имаме и европейска перспектива, защото отдавна вече Европейският съюз не е външна политика, част от международните страници, по-скоро е нещо, което се случва в България, а ние сме активен член на Европейския съюз, опитваме се да се възползваме като държава-член най-добре от възможностите, които се представят от членството“, отбеляза Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, който също приветства обучаващите се.

“За да има това осъзнаване на значението на европейско ниво, въобще на Европейския съюз в България, трябва да има повече информация, гражданите трябва да имат повече информация. Това не е лесен процес“, добави Теодор Стойчев.

По думите му е необходимо сред българското общество да има още по-големи знания за това как функционират институциите на ЕС, как България се представя като държава-член на Съюза.

“Ние разчитаме на вас – на журналистите, особено на млади, амбициозни журналисти, каквито сте вие. Така че вашата помощ ще бъде изключително важна за това българските граждани да знаят по-добре правата си, въобще да разбират какво България прави в Европейския съюз, и какви правомощия ползва тя като държава-член и как по-добре да се възползваме от всички възможности, които ни се предоставят, не само финансови, но и всякакви други“, добави ръководителят на Бюрото на Европейския парламент у нас.

След откриването обучението продължи с първата част от лекции, свързана с европейските институции, водена от проф. Ингрид Шикова, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Както писа БТА, в рамките на програмата участниците ще се запознаят с функционирането на институциите на Европейския съюз, ценностите на ЕС, европейските избори и дезинформационните кампании около тях, ролята на медиите.

Лектори ще бъдат водещи експерти по европейски въпроси, опитни действащи журналисти и евродепутати, сред които проф. Ингрид Шикова, доц. Иван Начев, Мария Юрукова, Андрей Новаков, Ива Тончева, Цветелина Пенкова, доц. д-р Ралица Ковачева, Биляна Църноречка и Калина Върбанова от Бюрото на ЕП в България, Николай Желязков, доц. Георги Лозанов, д-р Първан Симеонов, Мая Божинова и Евита Смилкова.

Всеки от 14-те одобрени за участие млади журналисти ще получи сертификат от Бюрото на Европейския парламент в София, а част от тях ще имат възможност да посетят и Европейския парламент в Брюксел през февруари.

Обучения по програмата на ЕП се организират в над 20 държави от ЕС.Това е третото обучение по програмата в България.