Начало Свят Западните издания коментират украинското нахлуване в руската Курска област

Западните издания коментират украинското нахлуване в руската Курска област

59
Печат, медии
Снимката е илюстративна
Снимка: БТА

Неочакваното проникване на Украйна в руската област Курска предизвика събирането на руския президент Владимир Путин и висшите му служители в областта на отбраната и правоприлагането, отбелязва „Гардиън“.

Според съобщение на един руски военен блогър, украинските сили се придвижват на север, вероятно на около 15 км от границата, по магистрала северно от граничното село Свердликово и близо до голям газопроводен възел. Независимо потвърждение за това не може да бъде получено.

Официални и неофициални руски източници съобщават, че във вторник сутринта сили от няколко стотици украински войници са навлезли в слабо защитена част от границата, което изглежда е едно от най-големите прониквания в Русия от началото на войната през февруари 2022 година. Руското министерство на отбраната заяви, че нападението е било отблъснато.

Министерството съобщи, че руските сили успяха да спрат нахлуването от вторник, но по обяд признаха, че битките продължават. Информацията посочва, че руските сили използват въздушни и ракетни удари, както и артилерийска подкрепа срещу нападателите, които съобщават около 260 жертви и загуба на 50 бронирани превозни средства.

Путин осъди нападението като сериозна провокация в началото на срещата си с руското правителство по телевизията. В последствие той се срещна с висши руски военни, като началникът на генералния щаб Валерий Герасимов информира Путин, че руските сили се борят с украинците близо до границата и планират да ги изтласкат назад.

Изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов предупреди, че е наложено извънредно положение в граничния регион, макар да не бъдат ясни конкретните стъпки, които ще бъдат предприети. Няколко хиляди цивилни бяха евакуирани от фронтовите зони, а около 300 души бяха настанени във временни жилищни места за нощувка.

Властите в украинската Сумска област на източна граница с Курска област обявиха, че евакуират около 6000 души.

По време на нахлуването украинските официални представители не коментираха, вероятно за да не разкрият твърде много за своите намерения. Русия заяви, че нападението започнала около 8:00 часа във вторник, когато украинските сили преминали границата между Николаево-Дарино и Олешня, с явната цел да продължат на север и изток.

По-голямата част от фронтовата линия в Курска област е била неактивна от началото на 2022 година, което доведе до предположения, че Украйна се опитва да измести част от руските сили за защита на други участъци от фронта в Донбас.

Въпреки известните спекулации, целта на нападението все още не е ясна. През март миналата година руски бойци от Украйна предприеха нападения в Белгородска и Курска област, но те бяха отблъснати и не постигнаха стратегически успехи.

Операцията този път изглежда да бъде атака от украинските военни, а не от руски опозиционни групи. Съобщава се, че 22-ра механизирана бригада на Киев е била водеща сила в нападението.

Най-главните битки се провеждат в град Суджа и околните райони, на по-малко от 10 км от границата. Местен руски канал в „Телеграм“ публикува видео, което показва поразени селски къщи, наричайки го „текущата ситуация“.

Газопроводът за Европа, който е от съществено значение, минава близо до Суджа, където измервателната станция следи намалените газови доставки от Русия към страни като Австрия и Унгария. Украйна е разрешила продължаването на доставките по тръбопровода като част от сключения договор, който изтича към края на 2024 година.

Спекулации в социалните мрежи намекват, че целта на нахлуването може да бъде Курска АЕЦ, но тя се намира на 56 км от границата и е трудно за завладяване от малък брой сили.

В руската Курска област е обявено извънредно положение, съобщава вестник „Монд“.

Становището на Белия дом е, че трябва да се свърже с Киев, за да се разберат целите на украинските войски за нахлуването в руската област Курска. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви пред журналисти, че ще се свържат с украинската армия, за да разберат повече за техните планове, в светлината на операцията, предизвикала евакуацията на хиляди цивилни от двете страни на границата.

Няколко руски военни анализаторски блога изразиха критика към военното командване на страната за липсата на реакция на нахлуването на украинските сили в руската област Курска. Каналът в „Телеграм“ „Рибар“, който е популярен сред руските сили, заяви, че противникът се готвил за нападението в продължение на два месеца.

Военният блогър Анастасия Кашеварова критикува военното командване, описвайки грешките им като смъртоносни за войниците. Други военни блогъри, които преди обикновено подкрепяха руската инвазия, в момента се въздържат от критика, поради страх от репресии.

Източник: БТА

Още международни новини – четете тук