Начало Свят За първи път след Втората световна война: Крайната десница в Германия е...

За първи път след Втората световна война: Крайната десница в Германия е първа в провинция Тюрингия

39
Бьорн Хьоке
Снимка: БТА

Партията „Алтернатива за Германия“ може да стане първата крайнодясна сила в Германия след Втората световна война, според предварителните резултати от проведените вчера регионални избори в провинция Тюрингия, съобщава Ройтерс.

„Алтернатива за Германия“ спечели 33,2% от гласовете в Тюрингия, предважили консервативния Християндемократически съюз (ХДС), който получи 23,6% от гласовете, показва предварителните резултати публикувани от медията ZDF, съобщи БТА.

Според представителите на „Алтернатива за Германия“, ако те завършат с достатъчно депутати в регионалния парламент на Тюрингия, те биха могли да блокират решения, изискващи две трети мнозинство в парламента.

Това означава, че партията може да оказва значителен влияние в новия регионален парламент, въпреки че другите политически сили не желаят да се съюзят с нея.

Водена от Бьорн Хьоке, „Алтернатива за Германия“ може да блокира назначенията на съдии и високопоставени служители в Тюрингия, като тя върви по пътя на крайнодясната и противоречива реторика, посочва Ройтерс.

В другата провинция, Саксония, ХДС води с 31,5% от гласовете, само с 1,1% пред „Алтернатива за Германия“. Ройтерс забелязва, че ХДС управлява в Саксония от 1990 година.

Премиерът на Саксония Михаел Кречмер напомни, че успешният раст на крайната десница е резултат от политиката на правителството на федерално ниво и призова за нов политически подход в Берлин, цитиран от Ройтерс.

Алис Вайдел, съпредседател на „Алтернатива за Германия“, казва, че краят на коалицията на Олаф Шолц е настъпил, когато партията е включена в решенията. Тя също така посочва важността на предстоящите федерални избори.

Бьорн Хьоке, лидер на „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия, гласува вчера с рамната си кола „Лада Нива“ и е известен с провокативната си реторика, насочена срещу миграцията, ислямистите и Европейския съюз.

Обвиненият в използването на забранени нацистки лозунги, Хьоке все още има значителна подкрепа в Източна Германия.

Наравно с „Алтернатива за Германия“, лявопопулисткият съюз на Сара Вагенквехт е сериозен участник в политическия процес в Тюрингия и Саксония, съобщава БНТ.

Вагенквехт, както и „Алтернатива за Германия“, е критично настроена към Европейския съюз и миграцията, привличайки симпатии сред източногерманците.

Изборите в Тюрингия и Саксония година преди федералните избори са важен тест за управляващата коалиция в Берлин и за Християндемократически съюз, цитиран по Ройтерс.

Както каза Михаел Кречмер, тези избори са от решаващо значение за бъдещето на Саксония и нейните граждани.