Начало Свят ЕС приветства представения от Байдън план за прекратяване на огъня в Газа

ЕС приветства представения от Байдън план за прекратяване на огъня в Газа

49
Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен Снимка: архив

Европейската комисия приветства новата пътна карта за прекратяване на военните действия в Газа, предложена от президента на САЩ Джо Байдън. Председателката Урсула фон дер Лайен оценява плана като реалистичен и предоставящ „реална възможност“ за постигане на мир, съобщи АФП.

Фон дер Лайен изрази съгласието си с предложението на Байдън и подчерта необходимостта от подкрепа от всички страни. Планът включва шестседмично прекратяване на военните действия, освобождаване на заложници и доставяне на хуманитарна помощ в Газа. След това ще бъдат установени условията за окончателно прекратяване на конфликта и възстановяване на региона.

Британският външен министър Дейвид Камерън подчерта необходимостта от приемане на плана от страна на Хамас. Той получи положителни отзиви и от Германия, като се посочи, че сделката предоставя надежда за излизане от кризата.

Хамас също реагира благоприятно на предложението, обявявайки готовността си да се ангажира конструктивно с процеса за мирно уреждане. Въпреки това израелското правителство подчертава, че войната няма да приключи, докато не бъдат постигнати всички цели, включително връщането на заложниците и унищожаването на потенциала на Хамас.