Начало Новини Ердоган и Зеленски се срещнаха в Ню Йорк

Ердоган и Зеленски се срещнаха в Ню Йорк

39
Ердоган и Зеленски се срещнаха в Ню Йорк

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Ню Йорк, където се провежда 79-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН), съобщава Дирекцията по комуникации на турското президентство.

Ердоган е приел късно снощи Зеленски в т. нар. „Турски дом“ в Ню Йорк. 

На срещата са присъствали министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан, ръководителят на Националната разузнавателна организация (МИТ) Ибрахим Калън, министърът на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър, министърът на търговията Йомер Болат, съветникът на президента по външната политика и сигурността Акиф Чагатай Кълъч и ръководителят на Дирекцията по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун.

Президентът Ердоган е потвърдил готовността на Турция да съдейства за постигане на мир между Украйна и Русия, включително чрез посреднически усилия, по време на срещата със Зеленски, състояла се при закрити врата, пише в. „Хюриет“.

Турският лидер е посочил, че от самото начало Турция вярва, че руско-украинската война може да бъде прекратена чрез диалог при запазване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Той е добавил, че Анкара продължава да полага усилия за постигането на тази цел.

Ердоган е заявил още, че продължават и усилията за съживяване на т. нар. черноморска зърнена инициатива.