Начало Новини Енергийната инфраструктура на Украйна ще бъде сред основните теми на министрите на...

Енергийната инфраструктура на Украйна ще бъде сред основните теми на министрите на енергетиката от Г-7 утре

39
Енергийната инфраструктура на Украйна ще бъде сред основните теми на министрите на енергетиката от Г-7 утре

Министрите на енергетиката на страните от групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7) и на други държави ще се срещнат утре, 23 септември, в Рим. Енергийната инфраструктура на Украйна, която понася сериозни щети при руската военна инвазия, е сред основните теми на форума. Това обяви по-рано италианският министър на външните работи Антонио Таяни, цитиран от Ройтерс. 

Руските военни подлагат на ракетно-бомбени удари енергийната система на Украйна, откакто нахлуха в страната в края на февруари 2022 година. Те й нанасят сериозни щети, заради които се стига до продължителни прекъсвания на електрозахранването в някои региони.

През тази зима Украйна ще изпита недостиг на електроенергия, който може да възлезе на 6 гигавата. Това представлява около една трета от очаквания пик на потребление на електрическа енергия в страната, се посочва в доклад на Международната агенция за енергията (МАЕ), представен на 19 септември. 

„Трябва да гарантираме на Украйна, че нейната енергопреносна мрежа ще продължи да функционира“, заяви през миналата седмица италианският външен министър в интервю за радиотелевизионната компания РАИ.

Италия в момента е ротационен председател на Г-7, припомня Ройтерс.