Начало Водещи Енергетиката и преработващата промишленост дърпат напред регионите през 2022 г.

Енергетиката и преработващата промишленост дърпат напред регионите през 2022 г.

79
Енергетиката и преработващата промишленост дърпат напред регионите през 2022 г.
Източник: ИПИ

Данните за икономическото развитие на областите през 2022 г. бяха публикувани от НСИ. Отчетливо се забелязва безпрецедентният ръст на Стара Загора, който се дължи на енергийната криза и увеличеното търсене и цени на електроенергията в региона. Също така, растежът на регионите с развита преработваща промишленост като Пловдив и София (област) също е стабилен.

В същото време, областите с най-слабо развитие преживяват ново пренареждане.

Няколко основни наблюдения:

  • Най-голямата икономика в страната е София с 69 млрд. лв. БВП, което представлява 41% от общия в страната. Пловдив е на второ място с 14 млрд. лв., а на трето място е Стара Загора с 11 млрд. лв., предизвикан от растежа на енергийния сектор през 2022 г. Варна също вече е една от регионалните икономики с над 10 млрд. лв. БВП, а след водещите четири области има значително отклонение до Бургас (7,4 млрд. лв.) и София (5,7 млрд. лв.). Останалите 22 области имат БВП под 5 млрд. лв. през 2022 г.
  • Пет области – Видин, Силистра, Кюстендил, Смолян и Перник – остават с по-малко от 1% от националния БВП. Още 4 области – Разград, Търговище, Ямбол и Монтана – имат също по 1%. Номинално само Видин има БВП под 1 млрд. лв., но поради значителната инфлация този праг е надвишен през следващата година.
  • Стара Загора е лидер по ръст на БВП на годишна база, значителен ръст се наблюдава и в Пловдив и София (област). Намаленият средногодишен индекс на потребителски цени за 2022 г. е 59% за Стара Загора, но е много вероятно, че динамиката на пазара на електроенергия през 2023 г. ще доведе до спад в следващите години. През 2022 г. ръстът при Пловдив (17%) и София (11%) се дължи главно на разрастването на преработващата промишленост, във Варна (8%) и по-бързото от очакваното възстановяване на туризма. Главно внимание привлича фактът, че реалният ръст на столицата е относително нисък, само 0,7%, на фона на останалите водещи области.
  • В цели 11 области номиналният ръст е под темпа на инфлацията, като има реален спад на БВП. Това е най-видимо във Видин (-9%), Ловеч (-8%) и Силистра (-5%), а сред областите с по-високо икономическо ниво има намаление и в Русе (-3%) и Бургас (-1%). Понеже областите с най-значителен реален спад са с по-нисъко икономическо развитие, различната динамика ще доведе до нови различия в регионалното развитие.
  • Нарастването на БВП в номинално изражение е най-значително в столицата (увеличение с 9,5 млрд. лв.), както и в Стара Загора (4,6 млрд. лв.) и Пловдив (3,3 млрд. лв.). В сравнение с това, ръстът във Видин е само 61 млн. лв., а в Силистра – само 107 млн. лв.
  • БВП на глава от населението в столицата за първи път превишава 50 хил. лв., а вече няма област, в която той е под 10 хил. лв. На второ място вече е Стара Загора (с 37 хил. лв./човек), следвана от София – област (с 25 хил.лв./човек), а Варна, Враца, Пловдив и Габрово са със средно над 20 хил. лв./човек.
  • През 2022 г. се наблюдава ново пренареждане в дъното на класацията, като с най-нисък БВП на глава от населението вече е Силистра, следвана от Сливен и Хасково. Понеже 15-те области в дъното по икономическо развитие се разполагат в рамките на едва 4 хил. лв./човек, неравномерният ръст и в следващите години ще доведе до нови размествания.

*Текстът е част от петъчния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Още анализи – четете тук