Начало Коментар Ектерина Захариева ще представлява класата на политиците посредници, които правят от европарите...

Ектерина Захариева ще представлява класата на политиците посредници, които правят от европарите влияние

49
Илиян Василев
На снимката: Илиян Василев.

Това ли е достойната позиция на горда България, да изпрати бюрократ без особена професионална експертиза в Космоса на иновациите и стартъпите в Европа и сега да треперим всички да се обединим, за да не му задават въпроси и да мине „тънко“?

Това ли е базата за обединение и реализация на българския национален интерес? Сори, не става.

Ще задавам всички въпроси, именно защото госпожа Захариева мина „служебно“ през България, благодарение на волята на хора, за които стартъпи и иновации е понятие измерено през личен или групов келепир.

В контекста и на доклада на Марио Драги и мястото и ресора за еврокомисар, добрата вест за Европа е, че тези много милиарди, които ще се раздават, няма да зависят от нея, фондовете си имат управленски структури.

В този смисъл гаранцията, че България ще получи някаква особено привилегия отсъства, не защото не заслужаваме, а защото у нас усвояваме евросредства през корупционните схеми на тези, които изпращат Захариева в ЕК.

Причината за моя здравословен скепсис не е личността и липсата на професионален опит и експертност, а това че тя представлява власт, която гледа на българския сектор на иновациите и новите компании с подозрение и дистанцираност.

Най-доброто доказателство е как звучат тези сложни думи „стартъп“ и „иновации“ в устата на Борисов – като цитат.

Има тотален разрив на връзка между тези, които са успели в този сектор и които могат да използват еврофондовете, за да превърнат проекти в развитие на страната и властта на Борисов и Пеевски, чиито нагласи и манталитет отричат духа на иновациите и конкуретноспособостта.

Да, Захариева със сигурност ще усвои за изслушването термините и жаргона на сектора, но няма да усвои Пътя и Духа на иновативното мислене и поведение. И причина за това е, че е издигната във властта и достигна този пост, не защото е победила някого в честна конкуренция, а заради асансьора на властта на ГЕРБ и послушанието си.

Тя е именно пример на отсъствие на реална конкуренция, без които всичко свързано с думи като изкуствен интелект, иновации и развитие – се превръща в кухи фрази.

Гледате дебатите в Америка и това е част от отговора на въпроса защо Америка просперира и иновациите, и в стартъпите, и изкуственият интелект – защото там има конкуренция и тези, които искат висок публичен пост трябва да се състезават и да печелят открити битки.

С кого точно и къде се състезава госпожа Захариева?

И това не е само за нея. Нима се надявате да видите дебат между Борисов и Денков по съдбата на България, изобщо в коя област има реално състезания, а не разпределение на порции и привилегии.

В този смисъл госпожа Захариева не е пратена да представлява българския потребител на фондове и политики на ЕС в тази насока, а да представлява класата на политиците посредници, които правят от европарите собствено влияние.

Тя е класически бюрократ, без визия, без мащаб на мислене – нито европейски, да не говорим глобален, нито български.

Крайно време е България да издигне качествен човек – който знае и може. Има толкова много, които обаче никога няма да бъдат издигнати от Борисов и Пеевски – първо, защото не ги познават и второ, защото не могат да бъдат лично преданни.

И, ако от сега знаем ресора, можем действително да изпратим най-добрия, който да върши добре и европейската и българската работа.

Иначе ще има поредния безлик бюрократ още 5 години – поредните 5 от пропуснатите възможности и безвремие, в които живеем от години.

Коментарът е публикуван във Фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията на ДЕБАТИ.БГ.