Начало Водещи Единственият кандидат за главен прокурор заяви, че има решения за „актуалните проблеми“

Единственият кандидат за главен прокурор заяви, че има решения за „актуалните проблеми“

44
Борислав Сарафов
Кадър: БНТ

„Имам необходимите решения на всеки от актуалните проблеми“.

Това заявява номинираният за главен прокурор Борислав Сарафов в позиция, изпратена до БТА, след като стана ясно, че той е единствената кандидатура за поста.

„След почти година и половина като изпълняващ функциите на главен прокурор днес получих номинацията на трима от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в процедурата по избор на титуляр за главен прокурор на Република България“, отбелязва Сарафов.

Той казва, че приема този акт най-вече като оценка за това, че в един от най-трудните моменти за прокуратурата, благодарение не толкова на него, колкото на колегите, с които ежедневно работи, са успели заедно да върнат институцията към нормалността и професионализма.

„Съзнавайки високата отговорност на номинацията, изразявам готовност да предложа пред Висшия съдебен съвет визията си за стратегическото развитие на прокуратурата, базирайки се на близо 30-годишен професионален опит, през който включително от най-високо ниво съм се запознал пряко с всички проблеми на системата. Мога да заявя, че към момента имам необходимите решения на всеки от актуалните проблеми, посочва още Борислав Сарафов и добавя, че в разрешаването им ще продължи да разчита на колегите си, с които вярва, че може да реформират прокуратурата и следствените служби, превръщайки ги в защитник на интересите и правата на българските граждани“, коментира още Сарафов.

Адв. Емил Георгиев за ДЕБАТИ: Залогът за избора на главен прокурор е гарантираната безнаказаност на онези, чийто ще бъде той

„Отсега мога да декларирам, че ако бъда избран за главен прокурор на Република България, ежедневно и целеустремено ще работя за възстановяване на чувството за справедливост в обществото, за налагането на принципа на върховенство на правото, политическата неутралност на институцията и защитата на независимостта на съдебната власт, казва още той и допълва, че и занапред в работата си ще подкрепя всеки един български прокурор и следовател, който изпълнява съвестно и отговорно професионалните си задължения, проявявайки разбиране и съпричастност към всеки житейски казус.

Отлично разбирам изключително тежката задача прокуратурата да получи това обществено доверие, което заслужава, и съм готов да работя за това“, уверява Борислав Сарафов.

Борислав Сарафов и Пепи Еврото
Борислав Сарафов и Петьо Петров – Пепи Еврото пред ресторант „Осемте джуджета“

Номинацията на Сарафов беше внесена на последното възможно заседание на Висшия съдебен съвет. Предложението бе направено от Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова.

Петров посочи като мотиви професионалните и нравствени качества на Сарафов.

По думите му той има управленски опит, знание и опит в правото, професионален и личен авторитет.

Това, че Борислав Сарафов ще бъде вероятният единствен кандидат за поста на главен прокурор, беше прогнозирано от поредица анализатори. Името на Сарафов беше тясно обвързано с аферата „Осемте джуджета“, а с нея – и близките му връзки с безследно изчезналия Петьо Петров – Еврото.

Сарафов беше заместник на бившия главен прокурор Иван Гешев, но след взрива край кортежа на Гешев, той рязко се обърна срещу него.