Начало Новини Един от амнистираните от президента на Северна Македония е бил арестуван веднага...

Един от амнистираните от президента на Северна Македония е бил арестуван веднага след освобождаването си от затвора

59
Един от амнистираните от президента на Северна Македония е бил арестуван веднага след освобождаването си от затвора

Един от помилваните от президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска затворници отново е зад решетките, стана ясно от съобщения на прокуратурата и МВР в Скопие. Медиите в страната пишат, че зад инициалите А.Р  се разпознава Акиф Радмановски, част от т.нар. клан „Барон“, а според съобщението на прокуратурата той е заподозрян, че стои зад стрелбата в община Чаир в Скопие преди дни. 

„Съгласно заповед на прокурора полицейски служители днес, веднага след напускане на затвора „Идризово”, задържаха лице, на което с решение на президента на Република Северна Македония наложеното наказание „лишаване от свобода” беше заменено с условна присъда, тъй като същият е разследван за ново престъпление – опит за убийство”, съобщават от прокуратурата, откъдето уточняват, че по ръцете на заподозрения са открити барутни частици, което е потвърдило подозрението, че именно той е човекът, който е стрелял с намерение да убие 35-годишен мъж от Скопие, ранявайки го в крака. 

Информация за извършения арест дойде и от МВР.

„Полицаи от Скопие задържаха А.Р. (29) от с. Арачиново във връзка с криминална проява на 14.10.2024 г. в община Чаир, при която с огнестрелно оръжие е ранен Е.А. (35) от Скопие”, се казва в съобщението.

„Равмановски е сред десетте осъдени, които преди ден бяха помилвани от президента на страната. Името му се свързва с престъпната групировка Барон, затова най-големи реакции в обществото предизвика решението на Силяновска-Давкова да го помилва”, уточнява ТВ „Сител”.

„Дали с този арест МВР се опитва да замаже скандала с помилванията и да намали щетите от катастрофалното решение на президента? Точно за това алармираха СДСМ и опозицията – че пуснатите от Давкова престъпници са заплаха за обществената сигурност. Тези арести не могат да свалят отговорността на Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ, те освободиха престъпниците и сега се опитват да смекчат щетите със зрелищни арести“, реагираха във съобщение от опозиционната СДСМ.

„Гласът на Америка” съобщава, че по информация на медията шестимата членове на Комисията по помилването към президента на страната са били извикани на среща при Гордана Силяновска във „Вила Водно“.

„Дали президентът Силяновска ще поиска отговори, отговорност или и двете, засега няма информация”, пише на сайта си медията.

Вчера Силяновска заяви, че е поставила подписа си за амнистия под предложението на Комисията за помилване, съставена от експерти и водещи юристи, но посочи, че „личностите наистина са интересни в негативния смисъл на думата”. 

В изявление за ТВ „Сител” един от членовете на комисията Гордан Калайджиев казва, че решенията, които са вземали, са на базата на документи от съда, администрацията на затворите и Министерството на правосъдието.

 „Това са официални документи, които минават през няколко филтъра, включително и до комисията по помилването, преди да стигнат до президента за решение. Ние не можем да знаем дали някой е стрелял на улицата преди 10 дни или има полицейско досие или досие в службите. Основни принципи за получаване на помилване са лицето да не е рецидивист, да е осъждано за престъпление с малка присъда и да има добро затворническо поведение”, уточнява Калайджиев, според когото становището на Министерството на правосъдието е било отрицателно, а „реакциите в обществото са на политическа основа”.