Начало Водещи Европейският съвет заседава днес за първи път тази година

Европейският съвет заседава днес за първи път тази година

79
Европейският съвет

Снимка: БТА

Срещата на Европейския съвет днес включва обсъждане на промените в бюджета на ЕС до 2027 г. и ситуацията в Украйна и Близкия изток. Унгария даде знак, че е готова на отстъпки, въпреки че преди това блокира приемането на необходимите решения за помощ на Украйна.

Преди няколко месеца Европейската комисия предложи да се осигурят 50 милиарда евро в помощ на Украйна през следващите четири години. Заглушителството се оправда за сега, но Унгария изрази готовност за отстъпки, ако помощта за Украйна премине през ново годишно одобрение.

Днес медиите съобщиха, че се обсъждат възможности за предоставяне на средства на Киев със заобикаляне на съпротивата на Будапеща. На работа е стремежът да се постигне единодушие, но се появиха и протести от земеделци на ЕС, които изразяват недоволство от условията на труд и ограничаването на вноса от чужбина.

Фермери блокираха рано сутринта периметъра около Европейския парламент в Брюксел и са подготвени за пикът на протестите им по време на заседанието на европейските лидери.

Още новини от Европа – тук