Начало Новини Дъщерна фирма на "Нортволт" подава молба за банкрут след спиране на проект

Дъщерна фирма на "Нортволт" подава молба за банкрут след спиране на проект

49
Дъщерна фирма на "Нортволт" подава молба за банкрут след спиране на проект

Дъщерна фирма на шведския производител на батерии „Нортволт“ (Northvolt) е подал  молба за банкрут след отмяна на проекта, по който е работела, сочат данните до съда, цитирани от Ройтерс.

„ЕтИкспеншън Ей Би“ (EttExpansion AB), подразделението на „Нортволт“, има дългове, които се оценяват на стойност между 2 милиарда и 3 милиарда шведски крони (194 милиона долара и 290 милиона долара),  заяви назначеният от съда синдик пред бизнес изданието „Дагенс индустри“.

Дъщерната фирма отговаряше за планираното утрояване на капацитета в гигафабриката на „Нортволт“ в Северна Швеция, но управителният съвет анулира проекта миналия месец. 

„Това е необходима стъпка, тъй като разширяването на „Нортволт Ет“ беше спряно и по-нататъшни инвестиции в него биха подложили на риск финансовата основа на „Нортволт“, каза говорител на компанията в комюнике , изпратено до Ройтерс по електронната поща. 

Подадената вчера молба за банкрут няма да окаже  влияние върху останалия бизнес на „Нортволт“, заяви говорителят.

„Нортволт“ отказа да коментира равнището на дълга на „ЕтИкспеншън Ей Би“.

„Нортволт“ е получил над 10 милиарда долара капиталово и дългово финансиране от компании като „Фолксваген“ (Volkswagen), „Голдман Сакс“ (GoldmanSachs) и „БлекРок“ (BlackRock)  и се опитва да получи още пари за финансиране на скъпата си програма за преструктуриране, според документите до съда.