Начало България ДСБ към ПП-ДБ: Предлагаме да съставим кабинет с третия мандат, който да...

ДСБ към ПП-ДБ: Предлагаме да съставим кабинет с третия мандат, който да бъде разглеждан като „национален“

64
ДСБ
Снимка: БТА

Предлагаме на нашите партньори от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) да разискваме и приемем механизъм за излизане от настоящата политическа криза. Смятаме, че е възможно да поискаме трети мандат, който да бъде разгледан като „национален“. Това се отбелязва в резолюция на Изпълнителния съвет на партия „Демократи за силна България“ (ДСБ), който се състоя вчера, съобщиха от партията.

Създаденото управление с трети мандат под формата на „технически кабинет“ трябва да гарантира европейски демократичен, правен и антикорупционен ред, както и запазването на парламентарната република, посочва се в резолюцията на ДСБ.

От партията определят коалицията ПП-ДБ като естествено обединение на хора, споделящи общи ценности, като основна алтернатива на корумпираното състояние и ключов гарант за защитата на европейския път и членството на страната в НАТО. Коалицията изисква допълнително създаване на модел за по-ефективно и равнопоставено взаимодействие, подчертават от ДСБ.

„Демократична България“ е най-успешната и най-дългоиздържала формула за обединение в демократичния спектър, която трябва да бъде запазена, развита и завършена, посочва се в резолюцията на партията.

ДСБ критикува резултатите от последните парламентарни избори като незадоволителни, но и логично следствие на допуснатите грешки в управленската конструкция.

От ДСБ считат за грешно политическото решение на ПП-ДБ да поемат сами отговорността за кабинета „Денков“. Това беше решението за излизане от кризата, но липсата на ясно коалиционно споразумение даде възможност на ГЕРБ да действат като управляваща опозиция, подчертава се от партията.

БТА напомня, че днес на заседанието на Националния съвет на „Продължаваме промяната“ ще бъдат разгледани изборните резултати на обединението и стратегията за евентуални следващи извънредни парламентарни избори.

Още новини от деня – четете тук