Начало България Доц. Тодор Чобанов само за ДЕБАТИ: Синовете на Райна Княгиня са пометени...

Доц. Тодор Чобанов само за ДЕБАТИ: Синовете на Райна Княгиня са пометени от терора след 9 септември 1944

94
Чобанов
На снимката: Тодор Чобанов

След 9 септември 1944 година, един от най-трайните ефекти за страната е загубата на артистичните и интелектуалните елити, които се развиваха във вече затруднени обстоятелства.

Това заяви историкът доц. Тодор Чобанов в интервю за ДЕБАТИ.БГ. Днес се навършват 80 години от появата на съветските войски в страната и основаването на нов управленски режим.

Според Чобанов, страната изгуби опита си за изграждането на гражданско общество и демократични ценности.

„От 1878 до 1944 година българското общество възникна, въпреки военните конфликти и вътрешните борби, започна да утвърждава гражданско съзнание и постепенно изграждаше демократични ценности. Новата власт анулира този опит, налагайки антирелигиозни позиции и репресии срещу БПЦ,“ посочи историкът.

Той спомена за случая с Екзарх Стефан, който беше хвърлен в затвора, защото не искаше свещениците да бъдат използвани като тайни агенти на новите власти.

Съвременните ниски нива на религиозна култура в България са последица от тези събития и от последващата системна политика за ограничаване на православието и другите религии. България беше отдалечена за дълъг период от другите европейски нации, където лидери като Левски и други водеха българската революция,“ обясни доц. Чобанов.

Много известни фигури от българското Възраждане страдаха след този период – синовете на Райна Княгиня бяха жертви на терора, като един беше убит, а двама бяха изпратени в лагери, където един от тях, ген. Иван Дипчев, почина,“ добави той.

Историците, които имат различни гледни точки за тези събития, все пак приемат, че те са били травмиращи и с голямо дългосрочно негативно въздействие.

Експертите по въпроса оценяват, че над 30,000 души са били убити по време и след тези събития. Сред жертвите бяха и известни личности като художникът и фейлетонист Райко Алексиев, който беше жестоко атакуван и по-късно осъден,“ сподели Чобанов.

Цялото интервю с историка Тодор Чобанов може да прочетете утре.