Начало Новини ДОПЪЛНЕНА ...

ДОПЪЛНЕНА България може да бъде предпочитана дестинация за всички европейски туристи, заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева

49
ДОПЪЛНЕНА
                                                                                                България може да бъде предпочитана дестинация за всички европейски туристи, заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева

Основното послание, което България ще отправи по време на Годишната среща на Европейския комитет на асоциациите на туроператорите и турагентите (ECTAA), е, че страната ни може да бъде предпочитана дестинация за всички европейски туристи заради множеството видове туризъм, които могат да се практикуват целогодишно. Това каза за БТА заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, която участва в откриването на двудневния международен форум с участието на представители на 25 национални сдружения на туроператори от европейски държави, събрани днес в София по инициатива на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Стремим се да излезем от парадигмата на евтина туристическа дестинация, допълни Георгиева.

Темите, които ще се обсъждат на форума, са свързани с поуките от фалита на Еф Те И (FTI), мобилността и достъпността на туристическите услуги. За България ще бъде полезна срещата с ръководството на Германския гаранционен фонд, защото имаме да обменим опит по много въпроси, които ни вълнуват, допълни Георгиева. Тя каза, че продължава дейността на експертната група по промените в Закона за туризма, свързани със създаването на Гаранционен фонд в България. Продължаваме да работим и след изборите, допълни тя.

ECTAA е много близо до сърцето ми и е много важно нещо в живота ми, каза Георгиева по време на форума и приветства участниците от името на служебния министър на туризма Евтим Милошев. След 16 години България има честта да бъде домакин на срещата на ECTAA, отбеляза зам.-министърът и благодари за доверието и за избора за домакинство на форума. Тя изтъкна, че участниците в събитието ще имат възможност не само да обсъдят най-важните предизвикателства и възможности пред туристическата индустрия в Европа, но и да се запознаят с древната култура, традиции и история на страната ни.

Кметът на София Васил Терзиев отбеляза по време на форума възможностите, които столицата на България предлага, особено в туризма, като изтъкна тяхната уникалност, визирайки Витоша, богатството на минерални води и на история. Той акцентира и върху възможността да се практикува голф, конгресен и културен туризъм. Подобряването на инфраструктурния достъп до България ще даде възможност на все повече хора да се запознаят с красотата на София, посочи Терзиев.

Десислава Михалкова, държавен експерт в дирекция „Туристическа политика“ на Министерството на туризма, представи националния туристически продукт. „Когато Бог създаде Земята, реши да раздаде земя на народите, българите работеха на нивите и затова те бяха последните, които дойдоха за своя дял, но не било останало нищо. Тогава Бог е решил да даде на българския народ част от своята земя, късче от рая“, описа образно Михалкова националния туристически продукт. България е красива, гостоприемна и уникална през цялата година, посочи експертът и представи възможностите за летен морски и зимен ски туризъм. Нашият красив морски бряг дава възможност за прекрасна почивка, нашите плажове са 234, много от тях са широки, други са малки и уютни, скрити в живописни морски заливи, обърна се експертът към участниците във форума. Тя посочи, че тази година 22 от нашите плажове и едно яхтено пристанище получиха престижния Син флаг. Най-големите ни планински курорти са Банско, Боровец и Пампорово, но те предоставят не само възможности за зимни ски спортове, а и за различни туристически дейности – наблюдение на флората и фауната, еко пътеки, посещение на пещери, алпинизъм, колоездене, изтъкна още експертът.