Начало България Днес е ден за размисъл, забранява се предизборната агитация

Днес е ден за размисъл, забранява се предизборната агитация

54
Избори 9 юни

Днес е предизборен ден преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент следващия петък. Съгласно Закона за изборите (ЗИ) от час 00:00 на 8 юни до края на изборния ден в часа на 9 юни в 20:00 ч. е забранена предизборната агитация.

Изборният ден може да се удължи до 21:00 часа, ако пред избирателното място има негласували гласоподаватели.

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на своето територия.

На социологическите агенции е забранено да публикуват анкети на общественото мнение за изборите под всякаква форма, 24 часа преди изборния ден до края наизборния ден на територията на страната, съгласно ЗИ.

В деня на гласуването е забранено поставянето на агитационни материали на партиите, коалициите и инициативните комитети в избирателните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е избирателното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива материали, тя незабавно ги премахва – при нужда с помощта на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

Агитационните материали се изготвят и разпространяват от кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети само по време на предизборната кампания. Всеки агитационен материал трябва да съдържа информация за неговият източник и да предупреждава, че купуването и продаването на гласове е незаконно. До края на изборния ден е забранено унищожаването или скриването на агитационни материали, поставени според предвидената в закона процедура.

Ако агитационен материал е поставен извън периода на предизборната кампания, лицето, което го е поставило, е подложено на наказателни мерки. Съгласно ЗИ нарушителят може да бъде глобен или да му бъде наложена имуществена санкция в размер от 1000 до 3000 лева. При повторно нарушение санкциите са от 3000 до 10000 лева.

При нередев позволяването на агитационни материали според ЗИ на партията или инициативния комитет се налага глоба от 1000 до 5000 лева.

За разкриване на резултатите от проучванията за изхода от гласуването, лицето, което наруши правилата, може да бъде глобено или да му бъде наложена имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лева. При повторно нарушение санкциите са от 5000 до 10000 лева.

Вижте още новини от деня тук