Начало Новини „Дневни аваз“: Повишено е нивото на сигурност на военни обекти в Босна...

„Дневни аваз“: Повишено е нивото на сигурност на военни обекти в Босна заради заплаха, дошла от IP адрес в България

34
Босненската Мюсюлманско-хърватската федерация обяви Ден на траур на 11 юли – Деня за възпоменание на геноцида в Сребреница

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност на военни и обекти и обекти от военната промишленост заради получени заплахи вчера от IP адрес в България, съобщава босненското издание „Дневни аваз“, като се позова на босненските полицейски служби.

Въпреки че IP адресът е от България, това не означава, че заплахата е пристигнала от тази страна, отбелязва изданието.

Сигналите са получени вчера около 15 часа местно време (16 часа българско време), след което Държавната агенция за разследване и защита (SIPA) е изпратила писмо до полицейските служби и фирмите, занимаващи се с производство на оръжия, за засилване на мерките за сигурност заради възможни нападения.

В ход са огледи на казарми и военно-промишлени обекти, като се полагат усилия да се установи дали има реална опасност, а агенцията работи интензивно и за издирването на IP адреса на лицето, отправило заплахата.

„Аваз“ научи, че заплашителното електронно писмо е изпратено от IP адрес в България.

В мейла се твърди, както е научил вестникът, че „има информация, че ще бъде извършено терористично нападение срещу военни обекти и обекти от военната промишленост“.

SIPA проверява чрез провайдъра на домейна кой стои зад съобщението. Информирани са въоръжените сили на Босна, за да може превантивно да се повиши степента на сигурност. Изданието отбелязва, че въпреки че IP адресът е от България, това не означава, че заплахата е пристигнала от тази страна.

Повечето заплашителни мейли от предходните дни са пристигнали през домейн от България според източници на „Дневни аваз“.

Със случая са запознати босненската разузнавателна служба, Европол и щабът на НАТО в Босна.