Начало Свят „Дестабилизиране на Русия“: Какви са целите на украинската офанзива зад граница?

„Дестабилизиране на Русия“: Какви са целите на украинската офанзива зад граница?

49
„Дестабилизиране на Русия“: Какви са целите на украинската офанзива зад граница?
Графика: Sky News

На Момента, неизвестен брой украински войници направиха нахлуване на руска територия, което принуди Русия да евакуира свои граждани от района на област Курск.

Досега органите не предоставят детайлна информация за операцията, но украинският президент Володимир Зеленски коментира, че Русия е довела войната в Украйна „трябва да усети последиците от своите действия“.

Зеленски коментира първият път за украинското нахлуване в Русия

Колко войници са влязли на руска територия?

Украинският сигурностен служител заяви на Агенция Франс Прес, че целта на нахлуването е да се дестабилизира Русия и да се изпратят руските сили в отзвукови, бързи атаки.

Не е ясно каква ще бъде устойчивостта на операцията на средно срок, на фона на заплахите от Кремъл, че тя ще бъде разбита от руските резерви.

Според информация от руските власти няколкостотин украински войници изненадващо натоварват във вторник, но украинският официален представител твърди, че те са по-много.

Попитан дали има над 1000 украински войници, служителят каза: „Те са много повече…хиляди“, съобщава The Guardian.

Казва се, че няколко украински бригади участват в операцията.

Киев престигна Русия неподготвена, атакувайки слабо защитения сектор на фронта, който не е претърпял значителни битки от пролетта на 2022 г. и пробивайки ограничената гранична защита.

Ние сме на атака. Целта е да се пробият позициите на врага, да се нанесат максимални щети и да се дестабилизира ситуацията в Русия, тъй като те не могат да защитят собствената си граница“, каза анонимният сигурностен служител.

В неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Русия извършва близо 2000 гранични нападения по района на Суми в Украйна от Курск това лято и че такива нападения заслужават украински отговори.

„Артилерия, миномети, дронове. Също така забелязваме ракетни удари и всеки такъв удар заслужава справедлив отговор“, каза украинският лидер в своето вечерно обръщение.

Има ли успех в операцията досега?

Руските военни блогъри, от които медиите получават относително достоверна информация за събитията, твърдят, че битките в района на Курск са извършени до 20 км (12 мили) в дълбочина, което накара някои от тях да се питат как Украйна е успяла толкова лесно да проникне в този район.

Русия евакуира втора гранична област с Украйна

Няколко десетки руски войници, включително бойци от Чечня, се твърди, че са били заловени в Курск и бяха изложени в видео на „Искам да живея“, проект, свързан с украинската военна разузнавателна агенция, съобщи Ройтерс – въпреки че видеото не може да бъде потвърдено.

В една социална мрежа Зеленски заяви, че руските сили са запалили един от охладителните кули на атомната електроцентрала в Запорожие, която е била под контрола на Русия още от началото на войната.

Нивата на радиация се движат в нормалните стойности“, казва Зеленски, преди да обвини Русия в използването на контрола си над обекта, чиито шест реактора са в състояние на пауза, „за да изнудва Украйна, цяла Европа и света“.

Украински служител в Никопол, най-близкият град от другата страна на река Днепър от атомната централа, допълни, че според „неофициална информация“ пожарът е предизвикан от „голямо количество гуми от автомобили“ в охладителната кула.

Евгений Балицки, руски служител в южна Украйна, обвини силите на Киев, че са предизвикали пожара, обстрелвайки близкият град Енерходар, който, като централата, беше превзет от Русия скоро след нахлуването през февруари 2022 г.

МААЕ заяви, че няма отчетени въздействия върху ядрената безопасност на обекта.

Графика: The Guardian

Видео и снимки, разпространени в социалните мрежи, показват дим, издигащ се от една от кулите, въпреки че експерти мислят, че те не се използват, докато реакторът е в пауза.

Това предизвика следващите въпроси дали това не е начин за повишаване на нахлуването на Украйна в Русия.

Късно в неделя вечерта руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че руската държавна ядрена енергийна компания Росатом потуши главния пожар, докато руските и украинските власти казаха, че една от охладителните кули изглежда е била увреждана.

Имаха спекулации, че Украйна може да се опита да превземе руска атомна електроцентрала в Курчатов, близо до Курск, но тя е на повече от 30 мили от настоящите боеве и се счита, че за силите на Киев би било трудно да достигнат толкова далеч.

Лидерите на Украйна и военните разкриват малко подробности за целта на нахлуването

Едно от обясненията за офанзивата е, че тя цели да облекчи натиска върху фронта в Източен Донбас, където руските сили напредват.

Освен това се смята, че това е демонстрация на западните поддръжници на Русия и Украйна, че Киев все още е в състояние да атакува успешно.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че е нулирало атаките на украински „мобилни групи“ в три села на север и изток от Коренево – Толпино, Журавли, Общий колодез – всички на 15 до 18 мили от границата, които са най-отдалечените точки, които Москва призна за нахлуването.

Проукраинският канал в Telegram разпространи видео на войници, които дигат знаме над сграда в руското село Гуево, на няколко мили вътре от границата и на седем мили южно от Суджа, един от първите градове, достигнати по време на нахлув