Начало Свят Десницата в Австрия набира скорост: Защо изборите имат значение и за България

Десницата в Австрия набира скорост: Защо изборите имат значение и за България

59
избори в Австрия

Направените социологически изследвания преди изборите за парламента в Австрия потвърждават очакванията за резултатите и показват, че

дясната Австрийска партия на свободата е фаворитът за предстоящите избори

за Националния съвет на 29-ти септември.

Вестник „Стандарт“, който анализира резултатите от различни анкети, показва, че партията е на първо място с 27 процента.

На второ място се нарежда Народната партия с 25 процента, последвана от Социалдемократическата с 21 процента.

На по-далечно разстояние след триотчете се нареждат НЕОС с 10 процента, Зелените с 8 и Партията на бирата с 4 процента. Под 4-процентовата бариера вероятно ще останат Комунистическата партия с 3 процента и другите малки партии.

Наблюдава се промяна в доверието на избирателите към политическите партии: В сравнение с предишните избори Партията на свободата печели 11 процента, Народната губи 13 процента, Социалдемократическата остава на същото ниво, НЕОС печели два, а Зелените губят 6 процента.

При предполагаемите изборни резултати разпределението на местата в парламента би било следното: Австрийската партия на свободата с 54 места /повече с 24/, Народната партия с 50 места /по-малко с 21/, Социалдемократическата с 42 места /повече с 2/, НЕОС с 20 места /повече с 4/, Зелените с 16 места /по-малко с 10/.

При такова разпределение на мандатите са възможни няколко двупартийни и трипартийни коалиции, според политическите анализатори.

Защо изборите в Австрия са важни за България?

Гласът на Австрия е важен за пълноправното членство на България в Шенген. Досега страната, заедно с Нидерландия, имаше известни резерви по отношение на присъединяването на България към шенгенската зона.

В последно време обаче в Европа се наблюдава затягане на контрола на границите, като австрийското министерство на вътрешните работи изпрати допълнителни полицейски сили на унгарско-сръбската граница като мярка срещу мигрантските потоци и като част от пакет за облекчаване на натиска на границите на Австрия.

Общо 140 австрийски полицаи в момента са разпределени в различни държави от Западните Балкани за подпомагане в борбата с нелегалната миграция и контрола на мигрантите.

Австрия все още се противопоставя на присъединяването на България към Шенген и не е ясно дали има промяна в тяхната позиция. Въпреки че политиците в страната са давали намеки за възможно смекчаване на позицията, след изборите това изглежда по-малко вероятно.

Вчера стана ясно, че Европейската комисия има намерение да ускори процеса и призове за присъединяването на България и Румъния към Шенген през сушата.

На 10-ти октомври 2024 г. европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон и министърът на вътрешните работи на Унгария ще предложат на Съвета на Европейския съюз да бъдат премахнати проверките на сухопътните граници на България и Румъния, което би направило и двете държави пълноправни членки на Шенген.