Начало България Депутати щурмуваха трибуната в защита на съратник на Тодор Живков

Депутати щурмуваха трибуната в защита на съратник на Тодор Живков

84
Георги Йорданов

Един от най-близките сътрудници на Тодор Живков – Георги Йорданов, беше предложен от Министерството на културата за отличие орден „Стара планина„. Тази новина предизвика остри протести в парламента в четвъртък.

Под налягане от страна на Атанас Атанасов и „Демократична България“, БСП бързо огради трибуната, а от страна на „Възраждане“ се чуваха призиви за изхвърляне на Атанасов.

Абсурдно е това, което се случва. 35 години след свалянето на комунистическия режим, гражданите трябва да помнят ужасите от този период, каза Атанасов. България има над 2000 смъртни присъди след 9 септември 1944 г., въпреки че не участва във Втората световна война. Атанасов припомни, че заради комунистическия режим страната ни беше изолирана от развитието на Европа.

Той напомни на ГЕРБ-СДС, че решението за награждаване на Георги Йорданов е взето от правителство, което включва техен „продукт“ – депутат от ГЕРБ, председател на парламента и шеф на Сметната палата.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов връчи на председателката на парламента Рая Назарян книгата „Беседи по комунистическата нравственост“ с искане тя да я предаде на Атанас Атанасов, за да си припомни какво е учил по време на комунистическия режим.

БСП се защитиха, отбелязвайки, че Георги Йорданов е важна фигура в българската култура и похвалиха неговата работа за развитието й.

Според левицата, Георги Йорданов играе ключова роля за нашите творци и изпълнители да бъдат признати на международно ниво.

От „Възраждане“ нахлуха в атака срещу Атанасов, като го обвиниха, че станал прокурор по време на комунистическия режим, въпреки, че той никога не е бил член на БКП.

Г-н Костадинов е прав, трябваше да го изхвърля от трибуната. Но в такъв случай г-жа Назарян би ме изгонила и нямаше да мога да защитавам достойнството и честта на един политик, който е отговорен и горд представител на България.“, каза Георги Свиленски от БСП.

ГЕРБ използваха ситуацията, за да атакуват своите бивши партньори в управлението, като разкриха връзката на кмета Васил Терзиев със старата Държавна сигурност.

Решението за награждаване на Георги Йорданов бе обосновано с неговия принос за българската култура и обществото.