Начало Свят Дания и Нидерландия дадоха Ф-16 на Украйна

Дания и Нидерландия дадоха Ф-16 на Украйна

44
Антъни Блинкън
Антъни Блинкън
Снимка: БТА архив

От Дания и Нидерландия тръгват Ф-16 изтребители към Украйна, съобщи днес Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ, на Публичния форум в рамките на срещата на НАТО във Вашингтон.

Блинкън заяви, че тези американски военни самолети ще извършат полети в украинското небе през това лято, насрочи конкретната дата.

На срещата на върха на НАТО ще бъде представен значителен пакет помощ за Украйна, който ще подготви пътя за нейното членство в алианса, поясни той.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, присъстващ също във Вашингтон, изрази очакване за вземане на решения днес относно допълнителната доставка на изтребители Ф-16 за страната му. Това бе обявено в видеообръщение в „Телеграм“.

Блинкън разкри новината за изтребителите по време на Публичния форум на НАТО, организиран от правителството на САЩ и няколко мозъчни тръста. Целта на събитието е да увеличи осведомеността на обществото за решенията на алианса.

Той отново потвърди подкрепата на Съединените щати към Украйна, която беше атакувана от Русия.

Събитието бе съпътстващо от изказвания на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Като и Блинкън, Столтенберг се надява алиансът да се съгласи за съществен пакет помощ за Украйна, който да улесни нейното присъединяване към НАТО. Той отбеляза, че все още е рано да се каже кога Украйна ще бъде член на организацията.

Столтенберг подчерта важността на НАТО, основана преди 75 години, особено в светлината на руската агресия към Украйна. Той похвали организацията като най-успешния и траен военен съюз в историята.

Бившият норвежки премиер Йенс Столтенберг ще бъде заменен на поста от бившия нидерландски премиер Марк Рюте на 1 октомври, 10 години след поемането му на длъжността, посочва БТА.