Начало България Да приемаме Божието слово дълбоко в сърцата си, каза отец Никола от...

Да приемаме Божието слово дълбоко в сърцата си, каза отец Никола от храма "Св. Архангели Михаил и Гавраил" в Хасково

29
Да приемаме Божието слово дълбоко в сърцата си, каза отец Никола от храма "Св. Архангели Михаил и Гавраил" в Хасково

Да бъдем в добра почва не е достатъчно само да слушаме Божието слово, да четем религиозна литература и да изпълняваме религиозните си задължения. Да сме в добра почва означава да приемаме Божието слово дълбоко в сърцата си, да размишляваме върху Божиите повели и с търпение да ги изпълняваме, и да осъществяваме духовния идеал в себе си и в живота си. Това каза отец Никола Николов в традиционната си проповед в храма „Свети Архангели Михаил и Гавраил“ в Хасково.

Неговото поучение бе посветено на ереста „Иконоборство“ в деня на провеждането на Седмия вселенски събор през 787 година, свикан от царица Ирина и сина й Константин, на който ереста бива отхвърлена и на който се приемат правила за почитане на иконите.

И днес тази ерес има проявления, смята свещеникът. По времето на комунизма на празничните шествия и манифестации светите икони бяха заменени с образи на човеци, ето това е също една ерес, посочи отец Никола пред миряните. В днешно време особено младите хора слагат в дома си плакати на известни певци, творци, спортисти и по този начин ги превръщат в икони. Но нима като се обърнем към някой известен рок певец, който е на стената, той ще ни помогне, ще ни чуе, или ако го срещнем и заговорим, ще ни разбере?, попита Никола.

Докато иконата на Богородица, на Господ Иисус Христос, на починан от нас светец, ще чуе нашите молби. Така че нека семената, които са посяти, да нарастват в сърцата ни с Божията благодат, която се излива над нас от Светите икони, призова свещенослужителят.