Начало Новини Групата ОПЕК+ удължи доброволните ограничения на добива на петрол, за да подкрепи...

Групата ОПЕК+ удължи доброволните ограничения на добива на петрол, за да подкрепи цените

74
Групата ОПЕК+ удължи доброволните ограничения на добива на петрол, за да подкрепи цените

Страните от ОПЕК+ се договориха днес доброволните ограничения на добива на петрол, които си наложиха, да останат в сила до края на следващата година, за да бъдат подкрепени цените, предаде Франс прес, като се позова на изявление на групата.

Агенцията отбелязва, че решението е било взета в обстановка на голяма икономическа и геополитическа несигурност.

Това стана на безпрецедентно заседание, като част от държавите изпратиха свои представители в Рияд, а други участваха чрез видеооконферентна връзка.

Групата, създадена през 2016 г., включва членовете на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) плюс други производители, включително Русия.

Саудитското министерство на енергетиката уточни, че доброволните ограничения на добива на ОПЕК+ в общ обем 1,65 милиона барела на ден, договорени през април миналата година, ще останат в сила до края на следващата.

Отделни рестрикции, възлищи на 2,2 милиона барела на ден, в съответствие с ангажимент, поет по-късно от Саудитска Арабия, Русия, Ирак, Обединените арабски емирства, Кувейт, Оман, Казахстан и Алжир, ще се прилагат до септември. След това те ще отпаднат постепенно до септември следващата година.