Начало Свят Грузинският парламент прие спорния закон за чуждестранните агенти, копиращ руското законодателство

Грузинският парламент прие спорния закон за чуждестранните агенти, копиращ руското законодателство

59
Грузия протести
Снимка: АП/БТА

В грузинския парламент днес беше одобрен закон за чуждестранните агенти на трето четене, което води до протести в страната от страна на прозападната опозиция. Законът беше допрат поради сходството с руското законодателство, а реакции също имаше и от Европейския съюз и Съединените щати.

Предложението мина на трето четене с гласовете на 84 от общо 150 депутати в единичния грузински парламент. Сега законът трябва да бъде подписан от президентката Саломе Зурабишвили, която обаче вече даде ясно на знание, че ще използва ветото си. Все пак това може да бъде пренебрегнато от парламента, където управляващата партия „Грузинска мечта“ и нейните съюзници разполагат с мнозинство, отбелязва Ройтерс.

Под време на гласуването пред сградата на парламента имаше около 1000 протестиращи. Когато чуха, че законът беше приет, те започнаха да скандират „Роби!“ и „Руснаци!“.

Законопроектът е разглеждан като инструмент за политическа репресия и ограничаване на свободата на изразяване на критиците, като според демонстрантите той подкопава стремежа на Грузия да се присъедини към Европейския съюз.

Протестите срещу закона продължават от няколко седмици насам.

САЩ, ЕС, Франция, Германия, Италия и Великобритания призоваха грузинските лидери да откажат закона. От своя страна Русия отрече, че стои зад инициативата.

Представителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини Запада в „открито вмешателство“ във вътрешните работи на бившата съветска република в Южен Кавказ.

„Това е въпрос, който засяга само Грузия, ние не желаем да се намесваме по никакъв начин“, добави той.

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова обвини Запада в организирането на протестите в Грузия, съобщи ТАСС.

„Западните координатори подстрекават и изпращат протестиращите срещу закона за чуждите агенти“, написа Захарова в своя канал в „Телеграм“.

Тя сподели видеозапис, на който демонстранти атакуват репортер на руската телевизия „Звезда“.

Обществените проучвания в Грузия показват висока подкрепа за членството на страната в ЕС, посочва Ройтерс.

Управляващата партия заявява, че е за присъединяване на Грузия както към ЕС, така и към НАТО. Въпреки това нейната реторика се променя към по-антизападни позиции, отбелязва Ройтерс.

САЩ предупредиха, че може „да преценят фундаментално“ отношенията си с Грузия след приемането на закона.

„Много сме загрижени“, каза говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Представителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател призова грузинското правителство „да промени посоката“, съобщи АФП.

Законът за чуждестранните агенти подчертава риска за отношенията на Грузия със Съединените щати, добави помощникът на държавния секретар Джеймс О’Брайън, цитиран от Ройтерс. Той предупреди, че Вашингтон може да прекъсне напълно помощта за Тбилиси, ако грузинското правителство смята администрацията на САЩ за противник, а не за партньор.

„Ако има насилие срещу хора, протестиращи срещу закона, САЩ ще наложат санкции на отговорните представители на грузинските власти“, предупреди О’Брайън.

Министерството на вътрешните работи на Грузия съобщи, че са били задържани 13 демонстранти.

Още международни новини – четете тук