Начало България Горица Грънчарова-Кожарева започва разговори за нов служебен кабинет

Горица Грънчарова-Кожарева започва разговори за нов служебен кабинет

64
Горица Грънчарова
Снимка: БТА

Номинираният от президента Румен Радев за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева започва разговори за състава на служебното правителство веднага.

Ако остане настоящата структура на кабинета „Главчев“, ще се търсят 19 министри, като колко от тях ще бъдат и вицепремиери ще бъде решено от Кожарева, съобщава БНР.

Вече има изразено желание от членове на настоящия кабинет да останат и в следващото правителство, ако бъдат поканени.

В анонса за това как ще формира служебния кабинет, Горица Грънчарова-Кожарева бе кратка: „Започвам разговори със сегашните министри, както и с други експерти, така че ще се справя. Знам, че имате много въпроси, но ви моля да проявите търпение“.

Така тя избегна въпроса дали ще обсъжда с МВР министъра Калин Стоянов. Самият той обаче изрази желание още в четвъртък дали иска да продължи да ръководи вътрешното министерство.

„Много пъти съм казвал, че аз съм готов да довърша това, което съм започнал, и това, което знам, че е възложено“, заяви Стоянов.

Определено се търси нов министър на външните работи.

„Външният министър определено няма да продължи“, коментира Димитър Главчев от Париж.

И министърът на отбраната Атанас Запрянов даде отговор преди да знае кой ще е номиниран за служебен премиер.

„Аз съм на разположение на премиера, който ще бъде номиниран от г-н президента“, заяви той.

Найден Тодоров – служебен министър на културата, заяви в сряда: „Ако ми отправят покана отново за експертно правителство, за служебно правителство, бих продължил“.

„Ако получа покана от кандидата за министър-председател, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите, и тогава бих помислил“, обясни министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Новият служебен премиер ще състави кабинет от сегашни и нови лица. Новите трябва да са експерти, а дали зад тази формулировка стоят имената на настоящи заместник-служебни министри, ще разберем скоро, но пълната с имена папка трябва да бъде върната в Президентската институция до 19 август.