Начало Водещи Гневна реакция на политиците ни след обидата „мизерници“ на македонския вицепремиер за...

Гневна реакция на политиците ни след обидата „мизерници“ на македонския вицепремиер за българите

64
Силяновска и Радев Снимка: Президентството
Силяновска и Радев
Снимка: Президентството

Откритият и конструктивен диалог, дори и на неформална среща, каквато се проведе между президентите на България и Република Северна Македония на 13 септември, очевидно силно безпокои определени кръгове в правителството на Северна Македония.

Това пише в официална позиция от страна прессекретариата на президентството по повод поредните провокации от страна на РСМ. Припомняме, че след въпросната неформална среща на Румен Радев с македонския президент Гордана Силяновска-Давкова в София премиерът на РСМ Християн Мицкоски реагира, че на срещата липсвало македонското знаме, и го изтълкува като неуважение към държавата му. А по протокол при неофициална среща не се изисква поставяне на националния флаг на представителя от гостуващата държава. Последва и интервю на македонския вицепремиер Александър Николоски, в което той нарече българите „мизерни и нецивилизовани“. Ето и позицията на президентството без редакторска намеса:

„Манипулацията на фактите и истеричните реакции на правителството на РСМ не будят оптимизъм, че югозападната ни съседка желае отношенията с България да напуснат полето на провокациите и режисираните скандали.

За „цивилизоваността“ на новото правителство на РСМ тепърва ще се съди по товаq дали то ще продължи да бъде част от кампаниите за разпалване на език на омразата към Българияq или ще им противодейства, от способността му да уважава международните договори и от реалното му ангажиране с изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС. Принадлежността към Обединена Европа изисква реална воля, системни усилия и конкретни резултати“.

Реакция на обидата на Николоски имаше и сред родните политици. Те настояват да бъде извикан македонският посланик в парламента, както и за неговото отзоваване и за реакция от държавата и от ЕС. Публикуваме позициите на партиите за поредния скандал:

ПП-ДБ

Смятам, че думите са обидни, непремерени, и македонските политици трябва да разберат едно: ако искат да бъдат член на Европейския съюз, трябва да спазват писмените споразумения, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Асен Василев.

„Има писмено споразумение между ЕС, България и РС Македония, което защитава българските интереси, с което македонците са се съгласили, и те трябва да изпълнят това споразумение, ако искат да влязат в ЕС. Според мен трябва да има реакция от страна на България, която да напомни точно това – има писмено споразумение, то трябва да се изпълнява“, подчерта Василев и посочи, че Европа също трябва да излезе с реакция. „Всъщност, нашето външно министерство трябва да работи с Европа, защото знаете колко ни плюха за това споразумение, което направихме, но всъщност това вече не е проблем между България и РС Македония, а между РС Македония и Европа, и българските интереси се защитават и от Европа“, каза още той.

ГЕРБ

За съжаление, ескалацията в реториката на Скопие стигна до там, че да се говори по такъв непристоен начин. Министър в правителство на европейска държава няма право да използва такива думи по отношение не просто на съсед, а на която и да било европейска държава и друг европейски народ, заяви депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

„Очевидно това е поредната провокация от страна на властите на Република Северна Македония, целяща разрушаването на добросъседските отношения и постигнатото до момента“, категоричен е Митов.

Българските власти, по думите му, трябва да отговорят на македонското правителство. „Видях, че Външно министерство вече е излязло с позиция, но трябва да се отговори максимално твърдо и в същия момент без емоции и без свръхреакция. Естествено, за нас е важно да видим каква ще е реакцията на премиера на Република Северна Македония и на самото правителство. За такава обидна квалификация в една европейска държава се взима главата на министър веднага, моментално, на място хвърлят оставки“, подчерта Митов.

ДПС

След поредната скандална и недопустима арогантност, проявена от проруския режим на Мицкоски, РСМ трябва да получи категоричен отговор от българската държава. Посланикът на Република Северна Македония трябва да бъде незабавно отзован, докато България и българите не получат подобаващо извинение за обидите срещу българската държава и народ, коментира председателят на ДПС и на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

И да се знае, че няма да търпим никой повече да си позволява подобно отношение! Още по-малко представители на власт, претендираща, че държавата им, за която България направи толкова много като подкрепа през годините, има място в европейското семейство.

ИТН
Македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски блестящо доказа защо Република Северна Македония няма място в Европейския съюз, коментира от своя страна председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

„Подобен тип реторика и държава, в която нейни политици си позволяват да говорят така, няма място в ЕС и няма да влязат“, категоричен е Йорданов и обвини ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ в „национално предателство за вдигнато ветото пред РС Македония“.

По отношение на твърденията, че двете държави нямат обща история, Йорданов отговори: „Аз съм историк и мога да ви кажа – то няма обща история, поради една проста причина, че това е българска история. Те са част от българската история. И тук мога да се съглася, имат нещо като история от 1944 – 1945 година, когато ги създават по коминтерновска линия. Имат история като територия, като народ – няма, защото са част от българската история, без да говорим, че езикът им е диалект. Всичко, което е исторически факт, е просто исторически факт и точка по въпроса“.

„Посещението при президента Радев на тази дама, която се води президент на територията, наречена Северна Македония, е неофициално“, каза още Йорданов във връзка със срещата на 13 септември между Силяновска и Румен Радев и посочи, че при неофициално посещение няма нужда да се слагат знамена. И обобщи: „Гражданка от Северна Македония се видяла с президента Радев. Супер“.

БСП

„Подобен език е недопустим, особено в контекста на кандидатстването на Mакедония за членство в ЕС. То не допринася по никакъв начин за подобряване на междусъседските отношения. Подобен изказ може да взриви отношенията ни тотално. Това бе проява на много лош вкус“, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов. И настоя външно министерство да извика македонския посланик в Народното събрание за обяснение.

„Подобен изказ обижда и общата ни история, която е факт“, заяви Иванов като историк и наблегна, че е всяко обратно твърдение е категорично лъжа и фалшификация. „Има безброй факти и обстоятелства, зад които стои и цялата историческа общност в България. Реакцията на страната ни трябва да бъде много остра при този език“, подчерта зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Д-р Иванов коментира и твърдението, че причина за това изказване е липсата на македонския флаг по време на визитата на президента на РСМ в България с думите: „Непознаването на международния протокол не е обяснение от тяхна страна и извинение за подобни действия. И от президентството, и от Министерството на външните работи на България беше казано, че това е неофициална визита. Спекулациите на тази тема не са продуктивни“, заключи социалистът.