Начало Новини Германското промишлено производство се възстановява през юни на фона на ръст на...

Германското промишлено производство се възстановява през юни на фона на ръст на автомобилната индустрия

24
Бе Ем Ве ще участва редом до "Рено" и "Стелантис" на Автомобилния салон в Париж наесен

Промишленото производство в Германия се е възстановило през юни благодарение на ръста, постигнат от германската автомобилна индустрия. Това се посочва в доклад на федералната статистическа служба „Дестатис“ (Destatis), публикуван днес на страницата й и цитиран от ДПА.

Продукцията на германския промишлен сектор се е увеличила с 1,4 на сто на месечна основа (спрямо май 2024 г.). Това сочат предварителните данни на „Дестатис“, коригирани на сезонна и календарна основа.

На тримесечна база обаче е отчетен спад, с 1,3 на сто, през периода април-май спрямо предходното тримесечие.

На годишна база през юни (спрямо същия месец на 2023 г.) промишлената продукция е намаляла с 4,1 на сто. 

Основен фактор за месечното възстановяване на германската промишленост през юни е увеличената със 7,5 на сто продукция на автомобилния сектор. Той нараства, след като през май отбеляза рязък спад от 9,9 на сто на месечна основа, посочва ДПА. 

Увеличението с 5,2 на сто на производството на електрическо оборудване също е оказало позитивен ефект върху представянето на германския промишлен сектор пред юни. 

На този фон е отчетено понижение с 5,2 на сто на продукцията в сектора на хранително-вкусовата промишленост. Производството на капиталови стоки бележи спад от 2,5 на сто.