Начало Свят Гари Каспаров може да се сдобие с криминално обвинение

Гари Каспаров може да се сдобие с криминално обвинение

44
Гари Каспаров
Гари Каспаров

Легендарният шампион по шах Гари Каспаров, който напусна Русия преди десетилетие поради страх от преследване, е изправен пред възможно наказателно дело в Москва за нарушаване на закона на Кремъл за „чуждестранните агенти“, съобщи ТАСС.

Според информацията от руските правоприлагащи органи има „изцяло основания“ да бъдат повдигнати обвинения срещу Каспаров, но по-подробни детайли не са разкрити. В случай на образувано дело, непримиримият критик на Кремъл може да бъде осъден на до две години затвор или глоба, потвърдиха неназовани официални лица.

Каспаров беше включен в списъка на лицата, функциониращи като чуждестранни агенти в Русия, заедно с още много критици на Владимир Путин. Това стана след нахлуването на руския президент в Украйна през 2022 г., посочва Ройтерс.

Засега няма официално изявление от страна на Каспаров или неговия представител.

В съответствие със закона чуждестранният агент е лице, което получава подкрепа от чужди държави или се подчинява на чуждестранно влияние и се занимава с политическа дейност в Русия.

Нормативният акт за чуждестранните агенти, който беше осъден както от ЕС, така и от Вашингтон, изисква всички такива лица да се регистрират в Министерството на правосъдието и да се декларират като чуждестранни агенти.

Освен това законът налага на регистрираните като чуждестранни агенти сложна бюрокрация и публично разкриване на информация за тях, предава БТА.