Начало България Гарантиране на безоблачно политическо бъдеще или как едно гласуване в парламента очертава...

Гарантиране на безоблачно политическо бъдеще или как едно гласуване в парламента очертава нова сглобка

49
Гарантиране на безоблачно политическо бъдеще или как едно гласуване в парламента очертава нова сглобка

Гласуването вчера в пленарната зала на парламента „против“ оставката на председателя на антикорупционната комисия Антон Славчев вдигна много въпроси за политическата среда след изборите.

ГЕРБ, ДПС (и двата кръга – около Доган и Пеевски), и БСП гласуваха против смяната на Славчев. „Има такъв народ“ липсваха от залата. Това обединение показва вероятното бъдещо разпределение на силите в парламента, за да се създаде мнозинство за правителство.

Работата на Антон Славчев е контроверсна. Комисията, която той ръководи, стана активна след конфликта между Делян Пеевски и Ахмед Доган в ДПС. Един бързо активиран случай, който беше на пауза в продължение на почти три години – познат начин, по който и прокуратурата работеше през последните 10 години.

Може би този случай щеше да бъде преминат бързо, ако не беше пряко свързан с политическите битки в една от най-старите партии в парламента. Разследването непосредствено свързва почетния председател на ДПС Ахмед Доган с Румен Гайтански – Вълка и парични потоци между фирми, свързани с тях.

При гласуването за отстраняването на Славчев, забелязва се липсата на ИТН.

ГЕРБ и ДПС обикновено гласуват заедно. БСП вече са приспанани от Пеевски. А ИТН са задържани от Пеевски да не влязат в залата, за да се направи сметка при гласуването на оставката, написа Ивайло Мирчев във Фейсбук.

Имайте предвид кабинетът „Пеевски“ след изборите. Вече беше ясно, че предложението на ППДБ няма да бъде прието, но беше добре да се разкрият тези зависимости – след „преврата“ в БСП. Това е информация за тези, които твърдят, че няма проблем с възкачването на Пеевски на върха и че не ги интересува какво се случва в ДПС и БСП. Само глупостта и користта са безгранични, коментира Илиян Василев.

Резултатите от гласуването са двойни: единият е ясен индикатор за бъдещата „спойка“ и управленска конфигурация. Вторият е, че една „играчка“ ще бъде под контрол, за да може да бъде използвана, когато е необходимо.

„Печка“ и трети важен ход в тази насока, който се стреми да осигури безпроблемно бъдеще на идещия кабинет – изборът на нов главен прокурор. Очаква се това да се случи по същия бескомпромисен начин, както преди години, когато на този пост беше поставен по-късно „разжалваният“ Иван Гешев.

Също така е впечатляващо, че в сестринството на ДПС – БСП, без Нинова, прозира нова парламентарна култура.

„Виждаме, че още една капия на Пеевски се разкрива и това е БСП – Ново начало“, коментира бившият финансов министър Асен Василев след вчерашното гласувано.

Това, което може да се очаква, не е излизане от политическата и парламентарна криза, а нейното задълбочаване. Причината за това не е само, че някои от най-важните институции в държавата остават под протекцията на политици, за които редовно се появяват данни за политически рекет и изнудване.

Изглежда, че част от политиците в парламента все пак имат страх от действията си – страхът от правоприлагащите органи, които не трябва да се обърнат против тях.