Начало Новини "Виваком" откри своя фотоволтаична електроцентрала край с. Могила

"Виваком" откри своя фотоволтаична електроцентрала край с. Могила

29
"Виваком" откри своя фотоволтаична електроцентрала край с. Могила

„Виваком“ (Vivacom) откри първата си фотоволтаична електроцентрала край с. Могила, Стара Загора, като част от стратегията си до 2027 г. да добива 100 процента от енергията, която използва, от възобновяеми енергийни източници, съобщиха от компанията.

Централата е с мощност 3 MW и ще осигурява зелена енергия за телекома. Разполага с 4648 двулицеви соларни панела от най-висок клас и с висока ефективност, проектирани така, че да улавят както пряката слънчева светлина, така и отразената от земната повърхност слънчева радиация, което повишава ефективността на производството на енергия, обясняват от компанията. Оборудвана е с автоматизирана система за мониторинг в реално време и дистанционно управление, които осигуряват оперативна ефективност и оптимално производство на енергия.

Работата на централата ще спести приблизително 2000 тона въглеродни емисии годишно. Тя има годишен капацитет от приблизително 4300 MWh, достатъчен за покриване на енергийните нужди на около 1500 домакинства, посочват още от „Виваком“. От компанията планират да продължат да разширяват капацитета на фотоволтаичната централа в бъдеще, включително чрез добавяне на системи за съхранение на енергия.

Фотоволтаичната електроцентрала ще се управлява от „Юнайтед Груп Солар“ (United Group Solar), като инвестицията в съоръжението е изцяло финансирана от тях.

„Днес пускаме в експлоатация първата си фотоволтаична централа, която представлява важен етап от усилията на „Виваком“ по пътя към устойчивостта. Този проект не само гарантира, че ще захранваме операциите си със зелена енергия, но и подчертава ангажимента ни да намалим значително въглеродните ни емисии. Това е инвестиция в бъдещето както на нашата компания, така и на страната“, коментира Николай Андреев, главен изпълнителен директор на компанията.