Начало Водещи Васил Терзиев води в столичната кметска надпревара пред Ваня Григорова

Васил Терзиев води в столичната кметска надпревара пред Ваня Григорова

150
Васил Терзиев и Ваня Григорова
Васил Терзиев и Ваня Григорова / Снимка: БГНЕС

При обработени 99,78% протоколи на Секционните избирателни комисии в София кандидатът на ПП-ДБ-Спаси София Васил Терзиев води в столичната кметска надпревара с 48,17% срещу кандидата на МК „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ Ваня Григорова, която получава 46,92% от гласовете.

За Васил Терзиев са гласували 174 321 от софиянците, докато за Ваня Григорова – 169 785, като разликата между двамата претенденти за кметския стол е 4536 гласа.

С неподкрепям никого са гласували 17 788 от упражнилите правото на вот в столицата (4,92%).

При 99,78% от обработените протоколите коалицията ПП-ДБ-Спаси София печели 19 кметове на райони в София, като двама – в район „Триадица“ и „Средец“ – бяха избрани още на първия тур преди седмица.

Коалицията ГЕРБ – СДС печели три район – „Надежда“, Панчарево и Банкя, докато независимият Петко Горанов печели надпреварата в район „Студентски“, а в район Нови Искър надпреварата печели независимият кандидат Владислав Владимиров.

За кого са отишли гласовете на ГЕРБ?

Разбивка на агенция „Тренд“ на вота в София по партии показва, че на днешния балотаж избирателите на ГЕРБ са предпочели Ваня Григорова за кмет на столицата – 54,1% спрямо 32,8%.

75,8% от избирателите на „Възраждане” са гласували сега за Григорова, при 18% за Васил Терзиев.

При електората на КОД съотношението е следното: Васил Терзиев получава 62,5%, 18,8% – Ваня Григорова, а също 18,8 на сто – не подкрепям никого.

Първи коментари

„Когато има финални резултати, ще дадем пресконференция. Утре очаквайте покана от нас, за да обсъдим с политическите лидери резултатите в София, в страната и да отговорим на всички въпроси“, каза след края на изборния ден Васил Терзиев.

Той благодари на всички, които са гласували както за него, така и за кандидатите на ПП-ДБ за районни кметове.

В своя първи коментар Ваня Григорова заяви:

„Благодарности за всички, които излязоха и гласуваха. Ние вдъхнахме на гражданите надежда и им предложихме път към свобода. Гласовете към нас бяха подадени с надежда, а не с погнуса.“