Начало България В Петрич откриха изложбата „Сузи, внучката от къща №4 и времето на...

В Петрич откриха изложбата „Сузи, внучката от къща №4 и времето на скритите еврейски звезди“

49
В Петрич откриха изложбата „Сузи, внучката от къща №4 и времето на скритите еврейски звезди“

В Градски исторически музей-Петрич днес беше представена изложба под надслов „Сузи, внучката от къща №4 и времето на скритите еврейски звезди“. Експозицията е вдъхновена от едноименната книга на берлинската писателка, илюстраторка и учителка Биргита Бер. В книгата, написана по действителен случай, се разказва за изпитанията, на които са подложени еврейско момиче и нейното семейство по времето на Втората световна война. Семейството оцелява благодарение на помощта на цяла мрежа от хора.

„Така се случи, че времето на представяне на изложбата съвпада с лоши световни процеси, които много напомнят за ситуацията по време на войните“, каза за БТА Елица Христова от фондация „Културна перспектива“ – основен организатор на изложбата. 

„Експозицията е подредена като театрална пиеса – влизаш и попадаш в света на Сузи“, добави Христова. Гостите ще видят платна от илюстрациите на книгата и предмети, част от къщата на главната героиня. Куратор на изложбата е Ина Кънчева, председател на фондация „Културна перспектива“. Организаторите добавиха, че е създадена музика към книгата, както и аудиокнига и филм за съдбата на Сузи.

Посланието, което те искат да отправят към българските деца, е да не се поддават на пропагандата, да набавят всички необходими факти, и да вярват, че въпреки трудностите доброто винаги побеждава. 

Експозицията е подредена в залата за гостуващи изложби на музея в Петрич и ще остане открита за посетители до 11.02.2025 г. 

Събитието се организира от фондация „Културни перспективи“, Исторически музей-Петрич и Фондация „Америка за България“.